Festival Pajek med ljubljanskim občinstvom dobro sprejet

Avtor: STA

V Španskih borcih se je včeraj zvečer zaključil plesni festival Pajek. Organizatorji so, kot je dejal vodja festivala Žiga Predan, z obiskom in odzivi občinstva zadovoljni. Uspel jim je tudi projekt podarjanja vstopnic stanovalcem v okolici Španskih borcev in brezposelnim, s katerim so si želeli festival predstaviti čim bolj heterogenemu občinstvu.



Po besedah Predana je bila največje presenečenje festivala mlada francoska koreografinja Cecile Laloy, ki se je v Sloveniji predstavila prvič. Z rahločutnim prvencem Lažnivec je prepričala navzoče ljubitelje sodobnega plesa. Organizatorji so bil presenečeni tudi nad številno udeležbo na predstavi Senser 2010 plesalca in koreografa, sicer idejnega vodje mreže Pajek, Mateja Kejžarja, je dodal Predan.

Festival ima obliko potujoče plesne manifestacije. Začel se je v Atenah, pot po Ljubljani pa nadaljuje v Lyonu. V slovensko prestolnico, v kateri se je predstavil prvič, se bo po Predanovih zagotovilih še vrnil, vendar v drugačni obliki. Še prej bo konec leta oziroma v začetku prihodnjega obiskal še Zagreb in Salzburg, ki sta tudi partnerski mesti.

Pri ljubljanski izvedbi festivala so se organizatorji odločili za enotno lokacijo - Španske borce, kar se je po Predanovem mnenju izkazalo za dobro potezo, saj so s tem omogočili večjo enotnost dogajanja.

Projekt Pajek je nastal kot umetniška iniciativa plesalcev Mateja Kejžarja, Francozov Pomeroja in Montyja ter Antigone Gyra iz Grčije. V ekipi festivala Pajek Ljubljana so poleg Kejžarja še Predan, Andreja Kopač, Leja Jurišić, Petra Hazabent, Urša Vidic, Marko Brumen, Mojca Zupanič, Irena Silič in Janez Vidrih.

V Ljubljani je bil v ospredju festivala ples, sicer pa je projekt Pajek zastavljen širše, saj vključuje še vizualne umetnosti in pisanje. Festival je nastal v produkciji Društva Pekinpah - Kink Kong in koprodukciji s tujimi nevladnimi organizacijami.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-pajek-med-ljubljanskim-ob%C4%8Dinstvom-dobro-sprejet