V beograjskem Bitefu dve predstavi slovenskih koreografov

Avtor: STA

Na odru beograjskega Bitef teatra sta včeraj in danes zvečer premierno na sporedu deli slovenskih koreografov Hiša cvetja v koreografiji Matjaža Fariča in Igrale se delije v koreografiji Branka Potočana. Z dvojno predstavo bo Bitef teater obeležil 22. obletnico svojega delovanja in prvo obletnico delovanja plesne skupine.



Oba koreografa pri svojih delih izhajata iz konkretne situacije. Medtem ko Farič v Hiši cvetja (Kući cvijeća) izhaja iz situacije pogreba, Potočan v predstavi Igrale se delije izhaja iz poroke. Rdečo linijo obema deloma vzpostavljajo glasbeniki, trobentači in tolkalist, ki se ponekod vključuje v dogajanje samo; njihove vloge so prevzeli Dragoslav Stanisavljević, Novak Mijović, Marko Đorđević in Siniša Jović, so sporočili iz zavoda Flota.

Direktorica Bitef teatra Jelena Kajgo je pred dnevi na novinarski konferenci poudarila, da gre za dva samostojna, a dokaj trdno povezana dela, med katerima obstaja jasna metaforična vez. Matjaž Farič je ob tem poudaril, da glasba vnaša pravo emocijo, ki odraža širši kontekst določenega okolja.

Glede na to, da se generacije menjajo in da Beograd pomeni za prihajajoče generacije nekaj drugega kot za starejše, je bil Faričev namen bolj kot na politični aspekt vezan na osebno izkušnjo in emocionalni odnos do časa, ki je za vedno minil. V tem kontekstu lahko vsak gledalec v okviru svojega izkustva vstopi v predstavo s svojim občutjem in osebno zgodbo.

Pogreb v tem kontekstu odraža metaforo konca, medtem ko poroka pomeni metaforo za začetek skupne poti dveh subjektov, ki se v predstavi Branka Potočana navezuje na situacijo svatbe in temelji na nenehnem prepletanju; družbenega z osebnim, preteklega s prihodnjim, moškega principa z ženskim. V tem okviru se odpira prostor za premislek o mestu posameznika v skupini in družbi in aktualne teme: za odnose inferiornosti in superiornosti, krizo identitete, želje in sanje, strah in pogum itd, so še sporočili iz Flote.

Bitef teater, nastal 3. marca pred 22 leti v prostorih nekdanje nedokončane evangeličanske cerkve na Trgu Mire Trailović, je po več kot dvajsetletnem delovanju leta 2010 osnoval lastno plesno zasedbo, ki jo danes sestavljajo Milica Pisić, Nevena Jovanović, Ana Ignjatović Zagorac, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Luka Lukić in Miona Petrović. Vsi nastopajo v obeh predstavah, s katerima bodo tako obeležili prvi rojstni dan.



Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-beograjskem-bitefu-dve-predstavi-slovenskih-koreografov