Danes na Dnevih komedije: Čefurji raus

Avtor: SLG Celje

DNEVI KOMEDIJE 2011 (spremljevalni program) - Goran Vojnović: Čefurji raus!, režija Mare Bulc, produkcija Dejmo stisnt teater, Glej, No history.


foto Nada Žgank

Marko Đorđić je čefur. Sin priseljencev iz Bosne. Brez dlake na jeziku. Pripoveduje o Fužinah. O težavah doma, v šoli, košarkarskem klubu ... O problemih z drogo, policijo ... Predstavo Čefurji raus!, po uspešnici Gorana Vojnovića, odlikuje živa in aktualna govorica mladih čefurjev - čefurščina. Besedilo je svojevrstna mešanica slovenščine, jezikov bivše Jugoslavije in pouličnega slenga. Središče gledališke predstave zaseda samostojni pripovedovalec, ki je humoren opisovalec dogodkov in hkrati vešč kritik, saj z ostrimi refleksijami razkriva življenje manjšinskega prebivalstva države ter odkriva stične točke in razkole med večinskim slovenskim prebivalstvom in čefurji.

Predstava Čefurji raus! je prejela izjemne strokovne kritike, hkrati pa je takoj postala tudi izredno priljubljena pri občinstvu in doživela že več kot dvesto ponovitev, kar jo postavlja v družbo najuspešnejših slovenskih predstav.



Goran Vojnović je s svojim prvencem Čefurji raus! (Študentska založba, 2008) na slovensko literarno sceno prinesel sveže in novo branje, navdušil bralce, bil ovaden zaradi domnevne razžalitve in obrekovanja dela slovenske policije, povrhu pa za roman prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. Roman je bil kar nekaj mesecev najbolj prodajana in najbolj izposojana knjiga in je gotovo eden najbolj odmevnih slovenskih romanov zadnjega časa.

Goran Vojnović
Čefurji raus!

Avtor dramatizacije in režiser Mare Bulc
Avtor glasbe (intro/outro) Zlatan Čordić - Zlatko

Igralec
Aleksandar Rajaković - Sale


Povezave:

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-dnevih-komedije-%C4%8Defurji-raus