Danes na Gibanici: Zelena luč

Avtor: Gibanica

GIBANICA 2011 - Mateja Bučar: Zelena luč, produkcija DUM – društvo umetnikov.


foto DUM

Kdaj: sobota, 26. februar ob 19.40
Kje: križišče Slovenske in Cankarjeve ulice

Kdaj: sobota, 26. februar ob 20.05
Kje: križišče Resljeve in Komenskega ulice

Plesalka in koreografinja Mateja Bučar je bila članica ljubljanskega baletnega ansambla v SNG Opera in balet, leta 1986 se je priključila Plesnemu Teatru Ljubljana, končala študij biologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in na začetku 90. let začela ustvarjati svoj sodobnoplesni opus, ki se pogosto spogleduje s sodobnimi vizualnimi umetnostmi. Za njeno delo, ki s svojo širino, konsistenco in kompleksnostjo predstavlja enega najpomembnejših koreografskih opusov zadnjih dveh desetletij, je morda značilno mišljenje virtualnih, shematskih, pojmovnih ali stvarnih prostorov in plesa, ki naredi zaznavne.


Foto DUM

Zelena luč je koreografska situacija, ki izrablja minimalistično formo prometne singnalizacije, da nam lahko v trenutnosti nekega prehodnega mestnega vogala spregovori o sodobnem plesu, koreografiji in telesih v njih. Lahko pa je preprosto nekaj neobičajnega, ki popestri izrabljeno rutino naših mestnih poti.

Povezava na posnetek dogodka


Kritike
:
»Nekaj, kar smo doslej dojemali kot danost, dobi nov pomen. Spremeni pa se tudi naše dojemanje dovoljenega in prepovedanega.«, med drugim zapiše Renata Salecl v spremni besedi projekta, vendar pa se razsežnost koncepta »Zelene luči« seveda nikakor ne ustavi le v optiki izvajalske mikrosfere in kontekstu sistemskega sodobnega nadzorovanja. Tudi distancirana perspektiva opazovanja pogojuje aktivizacijo dejanja/učinka tega javnega ter premišljeno zasnovanega nastopa. Čakajoč v avtu pred rdečo lučjo se vam tako zgodi dogodek, ki svojo temeljno performativno noto ne nosi toliko v okviru estetike (»popačen« format uniformiranega premikanja), kot predvsem skozi podtekst izvedbene poteze, ki ruši ustaljenost vsakdana, a pri tem nikogar ne ovira ali ogroža, kljub temu pa vseeno ostaja svojevrstna vizualna alohtonost.
(Zala Dobovšek, Koreografija vsakdana ali spregledani potenciali "zelene luči", Radio Študent , 12. 10. 2010)


Avtorica: Mateja Bučar
Soustvarjalci in izvajalci: Dušan Teropšič, Manca Krnel, Nataša Kos Križmančič, Maja Kalafatić, Kaja Valenti, Mateja Bučar
Tekst: Renata Salecl
Producentka: Sanja Kuveljić
Produkcija: DUM – društvo umetnikov
Koproducent: Kino Šiška


Povezave:


Obiščite tudi http://2011.gibanica.eu/sl/





Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-gibanici-zelena-lu%C4%8D