Danes na Gibanici: Duet 012

Avtor: Gibanica

GIBANICA 2011 - Rosana Hribar, Gregor Luštek: Duet 012, produkcija Plesni Teater Ljubljana.


foto Miha Fras

Kdaj: petek, 25. februar ob 17.00/Friday, February 25th at 5 pm
Kje: Plesni Teater Ljubljana

Plesalca in koregrafa Rosana Hribar in Gregor Luštek sta v zadnjem desetletju in pol delala skoraj z vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi, od katerih velja še posebej izpostaviti njuno neprekinjeno sodelovanje z Matjažem Faričem, in vrsto sodobnih gledaliških režiserjev, hkrati pa ustvarila serijo avtorskih projektov, ki so njun sodobni transžanrski pas de deux izpopolnili do svojevrstnega plesnega organizma. Nagrade na nekaterih najuglednejših mednarodnih plesnih tekmovanjih so afirmirale njuno plesno dovršenost, ki jo plesalca v Ljubljani gradita in vzdržujeta v mednarodno neprimerljivih pogojih.

V predstavi DUET 012 Raznovrstnost mnenj je čudovita! se sedimenti in sledi različnih plesnih stilov in estetik prepletejo zato, da bi izključno skozi sodobni ples spregovorili o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi.


foto Miha Fras

Kritike:
Zelo redke so plesne predstave, ki jim zaradi strukturne in izvedbene vrhunskosti ni mogoče očitati ničesar. Natanko to velja za Duet 012 koreografskega tandema Rosane Hribar in Gregorja Luštka, ki tako v domačem kot v mednarodnem plesnem prostoru izstopa iz medlega povprečja idejne šibkosti, strukturne nedomišljenosti in izvedbene površnosti. Duet 012, s podnaslovom Raznovrstnost mnenj je čudovita!, pomeni nadaljevanje njunega koncepta, po katerem avtorja od leta 2006 na vsaki dve leti postavita duet kot gibalno artikulacijo njunega intimnega in ustvarjalnega razmerja, tako da so številke v naslovih kronometer njune skupne intime in ustvarjalnosti. In to mednarodno zelo odmevne, saj je tandem za svoj prvi duet iz te serije z naslovom 8 let, leta 2006 prejel prvo nagrado na mednarodnem koreografskem tekmovanju v Beogradu, njun duet 10 let pa je bil dve leti kasneje nagrajen na mednarodnih koreografskih tekmovanjih v Hannovru in Ludwigshafnu.
(Mojca Kumerdej, Starejša kot sta - boljša sta, Delo, 14.12.2009)


Koreografija in ples: Rosana Hribar, Gregor Luštek
Video film: režiserPeter Bratuša, produkcija Felina Films
Glasba Klasick-Jahkuzi/DJ Jamirko, Love Song/Dan D
Producentka: Živa Brecelj
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana


Povezave:

Obiščite tudi http://2011.gibanica.eu/sl/

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-gibanici-duet-012