Nagrada "Lydia Wisiak" za življenjsko delo Janezu Mejaču

Avtor: STA

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je nagrado za življenjsko delo "Lydija Wisiak" na včerajšnjem svečanem baletnem večeru v Cankarjevem domu podelilo plesalcu, dolgoletnemu vodji ljubljanskega baleta, pedagogu, koreografu in režiserju Janezu Mejaču. Za umetniški dosežek v letu 2010 sta bila nagrajena SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana.



Kot je zapisano v utemeljitvi nagrade, je baletni plesalec, solist in dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, baletni pedagog, koreograf in režiser, organizator ter direktor opere in baleta Janez Mejač izjemno obeležil slovensko baletno umetnost v drugi polovici 20. stoletja.

Z Dolenjske ga pot vodila v Ljubljano, kjer se je srečal z baletno umetnostjo. Njene skrivnosti mu je na začetku odkrivala ruska pedagoginja Nadežda Murašova, v nadaljevanju je bilo neizogibno srečanje z umetniškim parom Mlakar. Že preden je zaključil baletno šolanje leta 1957, je dodobra spoznal vsebino gledališča s predstavami Vrag na vasi, Tragedija Salome, Ohridska legenda in drugimi.

Solistične vloge je začel oblikovati v baletih Triptihon, Naše ljubljeno mesto, Pepelka, Bahčisarajska fontana, Othello, Ognjena ptica in drugih. Leta 1970 je postal prvi solist ljubljanskega baleta in je dobri dve desetletji predstavljal vodilni steber v slovenskem baletnem prostoru. Njegova plesna pot je tlakovana s 84 solističnimi vlogami v baletih.

Poleg tega je med letoma 1971 in 1973 organiziral 73 baletnih koncertov po Sloveniji in v zamejstvu. Zaplesal je v 80 televizijskih oddajah in pripravil koreografije za 18 televizijskih projektov. V okviru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu je 20 let vodil baletno izobraževanje za mlade. Od leta 1974 je deloval tudi kot koreograf v dramskih gledališčih. Podpisal je 62 koreografij.

Dva mandata je vodil ljubljanski balet. V izobraževalnem programu Lutkovnega gledališča Ljubljana je predaval predmet gib in vodil ustvarjalne delavnice. Leta 1987 se je upokojil. V študijskem letu 2001/02 je predaval odrski gib in zgodovinske plese na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana sta strokovno nagrado, poimenovano po slovenski baletni umetnici in pedagoginji Lydiji Wisiakovi, prejela za koprodukcijo pri postavitvi in izvedbi baletne predstave Bajadera, s katero sta obe gledališči s skupnimi močmi predstavili izstopajoč umetniški presežek ter dokazali smiselnost sodelovanja obeh slovenskih baletnih ansamblov v bodoče.

Kot je še zapisano v obrazložitvi nagrade, povezovanje obeh slovenskih baletnih ansamblov predstavlja pomemben del narodove umetniške zakladnice, razkriva naše neodkrite sposobnosti, našo moč, ki ji botruje združevanje in izmenjevanje, naše skupne ideale in kar je najvažnejše - našo sposobnost navduševati tisoče in tisoče ljubiteljev baletne umetnosti po vsej Sloveniji, kar se je v primeru Bajadere nedvomno zgodilo.

Bajadera je dokaz, da je skupna volja, želja in prepričanje, da obstajamo zaradi umetnosti in ljudi, ki jo cenijo kot vse bolj pomemben element našega življenja v tem težavnem času, tista moč in energija, ki je sposobna najti pot, ki vodi mimo vseh preprek in težav.

Komisijo za podelitev strokovnih nagrad Društva baletnih umetnikov Slovenije so letos sestavljali Bojana Hinteregger (predsednica), Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode in Matjaž Marin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-lydia-wisiak-za-%C5%BEivljenjsko-delo-janezu-meja%C4%8Du