Losangeleška operna hiša bo uprizorila mojstrovino Bank Ban

Avtor: STA

V losangeleški operni hiši bodo v novi sezoni postavili opero Bank Ban, ki velja za madžarsko mojstrovino 19. stoletja, sta v nedeljo v Budimpešti naznanila madžarski državni sekretar za kulturo Geza Szocs in španski tenorist Placido Domingo, ki bo predstavo režiral.



Postavitev opere, pod katero se podpisuje madžarski skladatelj Ferenc Erkel (1810-1893), bo sponzorirana iz vladnega proračuna za kulturo, je naznanil madžarski državni sekretar Geza Szocs, povzela pa madžarska tiskovna agencija MTI.

Nabor mednarodne ekipe ustvarjalcev, ki bo sodelovala pri projektu, bo najverjetneje januarja. Zaenkrat se še niso odločili, ali bo potekal na Dunaju ali v Madridu, je dejal Szocs.

Madžarski državni sekretar za kulturo je ameriško premiero opere Bank Ban označil za mejnik na poti k popularizaciji madžarske kulture zunaj državnih meja.

Domingo je dodal, da so postavitev omenjene mojstrovine v Združenih državah že dolgo načrtovali. Ob tem se je navezal na izjemen uspeh, ki ga je v losangeleški operi doživelo delo madžarskega skladatelja Bele Bartoka z naslovom Grad vojvode Sinjebradca.

Približati evropsko kulturo ameriškemu občinstvu je izjemnega pomena, je še menil Domingo.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/losangele%C5%A1ka-operna-hi%C5%A1a-bo-uprizorila-mojstrovino-bank-ban