Oliver Twist, "deček čistega srca", v SMG

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo kot zadnjo v tem koledarskem letu premierno uprizorili predstavo Oliver Twist. Istoimenski roman Charlesa Dickensa je za oder priredila Blažka Müller Pograjc. Naslovno vlogo v predstavi, ki jo je režiral Matjaž Pograjc, je prevzela Katarina Stegnar. Premiera bo v soboto, 11. decembra, ob 19. uri.


Katarina Stegnar / foto Primož Lukežič

Dickensov roman je, kot je na današnji novinarski konferenci dejala Müller Pograjčeva, ki je tudi dramaturginja predstave, brezčasen, takšnega pa ga ohranja prav Oliver. Ta ostaja deček, ki posluša svoj notranji prav, in ne sledi tistemu, v kar ga skušajo prepričati odrasli. Oliver, ki je sprva pasiven lik, krmari med čermi življenja ter ostane čistega srca tudi potem, ko pobegne v London in živi v londonskem podzemlju.

Sicer pa je Oliver, kot je poudarila Müller Pograjčeva, eden redkih otroških junakov, ki ni premeten in zvit, in ki do boljšega življenja pride zaradi čistega srca. Za Dickensa je po njenih besedah značilno tudi smešenje krutih odraslih, ki grdo ravnajo z otroki, zato je tudi dramatizacija osredotočena na otroke in njihovo vrednost.

Dickensov roman je zelo obsežen, številčna je tudi igralska zasedba v predstavi. Nastopa 16 igralcev, nekateri odigrajo tudi po več vlog, zato so kostumi, oblikovala jih je Mateja Benedetti, zasnovani tako, da se obračajo, je povedal režiser. V vlogi Oliverja nastopa Katarina Stegnar, ki ga je, kot je dejal Pograjc, vizualno najbolj asociirala na "čisto srce". Scenografija je po njegovih besedah minimalistična - klančina, na katero so postavljene palice in preko katere se igralci sprehodijo skozi vse prostore predstave - od ubožnice, londonskega podzemlja, zapora do zimske pravljice. Gre za kovinsko konstrukcijo, ki se z zvoki odziva na gibanje igralcev ter "godrnja in tuli kot pošast".

V množičnem prizoru v sirotišnici so v predstavo vključene tudi lutke, tako zaradi števila igralcev kot zaradi učinka, ki ga imajo na gledalca. Pomembno vlogo ima glasba dua Silence, s katero so po Pograjčevih besedah predstavi skušali dati novo razsežnost. Predstava je kruta, vendar, tako kot Dickensov stil pisanja, tudi zelo duhovita, je še podaril.

Oliver Twist od gledalca zahteva določeno zrelost, ki pa, kot je poudarila Müller Pograjčeva, ni toliko pogojena s tem, ali je otrok star osem, devet ali deset let. Predstava je namreč čustveno zelo zahtevna, zato morajo straši otroka nanjo pripraviti s pogovorom. Oliver Twist ne želi toliko zabavati, kot da daje na preizkušnjo čustva otrok, ki pa jih morajo starši pred predstavo s pogovorom "omehčati".

V predstavi nastopajo še Neda R. Bric, Željko Hrs, Marinka Štern, Uroš Maček, Olga Grad, Ivan Godnič, Damjana Černe, Blaž Šef, Uroš Kaurin, Maruša Geymayer Oblak, Boris Kos, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Matej Recer in Robert Prebil.

Sicer pa v SMG po besedah direktorice gledališča Uršule Cetinski Oliverja Twista tokrat na oder postavljajo tretjič. Prvič ga je režirala Balbina Battelino Baranovič v dramatizaciji Muriel Brown leta 1959, drugič ga je po Dickensovem romanu priredil in režiral Dušan Mlakar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/oliver-twist-decek-cistega-srca-v-smg