Odmev nagrad 21. Poletnega lutkovnega pristana

Avtor: Tea Kovše, SiGledal

DECEMBRSKI FOKUS – NAGRAJENCI 2010: Predstave letošnjega, 21. mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan so se odvile in nagrade so bile podeljene. A komu?


Vžigalnik / foto Žiga Koritnik

Mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan v Mariboru že dve desetletji vsako leto ponuja kakovostne in sveže lutkovne užitke. V teh letih ni presegel le mej Maribora, ampak tudi Slovenije. Predstavile so se lutkovne predstave z zelo različnimi lutkovnimi govoricami. 
 
Letošnji, 21. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan je potekal med 7. avgustom in 5. septembrom. Žirija, ki sta jo sestavljala Mitja Ritmanič in Andreja Kovač, si je ogledala deset predstav, vendar nagrade za najboljšo režijo niso podelili. Nagrado za likovno podobo je dobila Vesna Gabaj za predstavo Debela Repa v izvedbi Hiše otrok in umetnosti. Animacijsko so prepričali igralci/animatorji Maja Kunšič, Iztok Lužar in Gašper Malnar v predstavi Vžigalnik v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana. Dve nagradi sta bili podeljeni za igro, Gašperju Malnarju za vlogo v Vžigalniku (Lutkovno gledališče Ljubljana), in Davorinu Krambergerju za vlogo Pepeta v predstavi Ostržek (Lutkovno gledališče Maribor), ki prepričljivo portretira skrb in ganljivo očetovsko ljubezen. Krambergerjev Pepe je igralski biser, ki dokazuje, da tudi majhna minutaža v predstavi lahko pusti velik in trajen vtis. 
 
Otroška žirija je izbrala svojo najljubšo lutkovno kreacijo - Le čakaj, polž! češkega gledališča Radost.Grand prix festivala si je priborila predstava Vžigalnik v režiji Jana Zakonjška. Ta predstava po mnenju žirije najbolje združuje vse vidike uprizoritve; igro, animacijo, režijo in likovno podobo, v odnosu do zastavljenega koncepta in izvedbe.
 
Kaj pa o nagradi in njeni pomembnosti ter vplivu na nadaljnje igranje te predstave tako doma kot v tujini menijo igralci/animatorji?
 
Maja Kunšič:»Hja, nagradi mi v bistvu kar veliko pomenita, saj se mi zdi, da je predstava dobra in da je bila rahlo prezrta, kar se tiče udeležb na festivalih, saj je bil to prvi festival tekmovalnega značaja. Kakorkoli, zdi se mi, da je največja nagrada za nas to, da imamo predstavo, ki jo zelo radi igramo. Ne zdi se mi, da bi nagrade kaj vplivale na priljubljenost predstave, saj nikjer ni izpostavljeno, da je ta predstava nagrajena (to je pa že vprašanje marketinga/promocije gledališča samega in njenih predstav). Nagrade nimajo nobenega odmeva na slovenskem področju, saj se mi zdi lutkovni krog tako ozek, da tisti, ki jih zanima, so itak na tekočem, za ostale pa se mi zdi, da je lutkarstvo žal še vedno rahlo deficitarna umetnost ...«

Iztok Lužar: »To je potrditev, da je predstava dobra in da se jo je premalo pošiljalo na festivale. Nagrada načeloma ne vpliva na pogostost ponovitev, ker je publika premalo seznanjena z nagrajenimi predstavami. Priljubljenost raste z dobro zasnovano in dobro odigrano predstavo. Lutkovni festivali in nagrade so že nasploh premalo cenjeni, ljudje pa gledajo samo na to, kaj bodo videli zastonj, ne pa katera predstava je res dobra in katero se splača videti, ne glede na ceno.«


 
 
VŽIGALNIK
Lutkovna predstava
Hans Christian Andersen – Andrej Rozman Roza
 
Režija: Jan Zakonjšek
Asistentka režije: Tea Kovše (študentka AGRFT)
Likovna podoba lutk: Alojz Zorman Fojž
Likovna podoba scene: Ana Rahela Klopčič
Oblikovanje in izdelava kostumov: Iztok Hrga
Avtor glasbe: Mark Messing
Oblikovanje luči: Miran Udovič
Cirkuške spretnosti: Natalija in Ravil Sultanov
Lektura: Tatjana Stanič
 
Nastopajo: Maja Kunšič, Gašper Malnar, Iztok Lužar
 
Premiera: 12. marec 2009, Mali oder LGL
 
Vodja predstave: Izidor Kozelj
Scenski tehnik: Tomislav Bevanda
Lučno vodstvo: Miran Udovič
Izdelava lutk in rekvizitov: Iztok Bobić, Zoran Srdić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec
Izdelava tricikla: Jože Zalar ml. s.p.
 
POŠTENI VEDNO ZMAGA, ČE MU LE KAK PES POMAGA.
 

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odmev-nagrad-21-poletnega-lutkovnega-pristana