Bumbar

Avtor: STA

Kot peto v letošnji sezoni bodo v SNG Drama Ljubljana premierno uprizorili komedijo Bumbar (La Dindon) Georgesa Feydeauja. Igro, ki bo na slovenskih odrih uprizorjena prvič, je prevedel Aleš Berger. Režijo je prevzel Luka Martin Škof, ki je tokrat prvič režiral v ljubljanski Drami. Premiera bo v soboto, 27. novembra, ob 20. uri na velikem odru.


Bumbar / foto Peter Uhan

Feydeau v Bumbarju ohranja svoj prepoznavni čut za besedno in situacijsko komiko, s katero gledalca vpelje v navzkrižna razmerja petih zakonskih parov in ljubimcev, ki se v hotelu sumljivega slovesa bliskovito izmenjujejo v vseh mogočih kombinacijah zalezovalcev in skrivačev, so o predstavi zapisali v gledališču.

V Feydeaujev tekst, kot je na današnji novinarski konferenci povedal režiser, niso resneje posegali, so ga le nekoliko skrajšali, utrip predstave pa prilagodili sodobnemu tempu. Sicer pa se predstava posveča večnim temam - razčlenjuje moški in ženski princip, sodobno razumevanje moškega in ženske ter njunih medsebojnih odnosov.

Osnovno sporočilo predstave je, da ima vsak zaplet v življenju tudi rešitev in da se da napake iz preteklosti z dobro voljo popraviti. Njen srečen konec pa v času, ki je poln skepse in pesimizma, prinaša upanje, je še povedal režiser.

Večne teme, ki jih predstava obravnava, so bile po besedah ravnatelja Drame Iva Bana tudi eden od razlogov, da so predstavo uvrstili v program letošnje sezone. Poleg tega gre za tekst, ki na Slovenskem ob vseh drugih "Feydeaujih" še ni bil izveden, je dejal Ban.

Kostumografija, podpisuje jo Nadja Bedjanič, črpa iz 90. let prejšnjega stoletja, saj bi po režiserjevih besedah kostumografija iz časa, ko je igra nastala, za seboj potegnila tudi gestikulacijo in manire tistega obdobja, česar pa ni želel.

Sicer pa ima po režiserjevih besedah pomembno vlogo tudi scenografija Mihe Knifica. Gre za vrtljivi oder s tremi prizorišči, ki si lahko zelo hitro sledijo. Hitro je tudi dogajanje, zato predstava od igralcev zahteva izjemno koncentracijo, je poudaril.

V predstavi nastopajo Alojz Svete, Bojan Emeršič, Gorazd Logar, Matjaž Tribušon, Marko Okorn, Tom Ban k.g., Matija Rozman, Aljaž Jovanović, Rok Vihar, Maja Sever, Veronika Drolc, Iva Babić, Polona Vetrih, Maša Derganc in Sabina Kogovšek. Avtor glasbe je Mirko Vuksanović.

Bumbar, ki je bil krstno uprizorjen leta 1896, ima med igrami francoskega dramatika Georgesa Feydeauja prav posebno mesto. Je namreč prva od njegovih komedij, ki je bila leta 1951 uvrščena v repertoar Comedie-Francaise in mu prislužila ovacije navdušenih kritikov ter oznake kot "klasik" in "največji za Molierom".

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bumbar