23. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

Jeseniško gledališče Toneta Čufarja letos gosti že 23. Čufarjeve dneve. Srečanje ljubiteljskih gledališč se bo pričelo v petek, sedem tekmovalnih predstav pa se bo zvrstilo po nedeljskem uradnem odprtju festivala v prihodnjem tednu. Tokratni praznik amaterskih gledališč je jubilejen, saj mineva deset let, odkar je srečanje preraslo v festival.


 

Predsednik odbora za Čufarjeve dneve Boris Bregant je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je tradicija zagotovo doprinesla k temu, da se ljubiteljska gledališča po Sloveniji in v zamejstvu trudijo pripravljati kvalitetne predstave in se z njimi izkazati. Jeseniško gledališče pa želi s festivalom povezati ljubiteljsko gledališko dejavnost doma in v zamejstvu z mestom.

Gledališče je zavezano tradiciji ne glede na finančno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter svetu. S proračunom 7000 evrov, ki jih poleg občine prispevajo podporniki, vsako leto pripravi festival, katerega predstave so razprodane. Letos bo prvič med publiko tudi ministrica za kulturo Majda Širca, ki bo v nedeljo zvečer uradno odprla festival.

Za sodelovanje na Čufarjevih dnevih se je tokrat prijavilo 26 gledališč, med katerimi je selektor Jože Vozny izbral sedem predstav, ki se bodo potegovale za plakete in denarno nagrado. O zmagovalcih bo poleg publike odločala žirija v sestavi Alenka Bole Vrabec, Rastislav Rastko Tepina in Janez Dolinar.

Tudi tokrat je rdeča nit festivala komedija. Nedeljski otvoritvi bo sledila komedija Neila Simona Prav poseben par v izvedbi KUD Zarja Trnovlje - Celje. Loški oder se bo v ponedeljek predstavil s Črno komedijo Petra Shafferja, KUD Pirniče pa bo v torek nastopil z veseloigro Frana Lipaha Glavni dobitek.

Prvič se bo za Čufarjevo nagrado potegovalo Kulturno društvo Rudija Jedretiča iz Ribnega, ki bo v sredo uprizorilo farso Markolfa Daria Foja, v četrtek se po nekaj letih na festival vrača Delavsko kulturno društvo Svoboda iz Senovega s Silvestrsko spravo Toneta Partljiča, prvič pa bo tekmovalo Mladinsko gledališče Tržič, ki bo v petek nastopilo z Videoklubom Gorana Gluvića. Ob zaključku festivala bo v soboto nastopila še domača zasedba Gledališča Toneta Čufarja s satiro Fimfarum Jana Wericha.

Letos med sodelujočimi ne bo skupin iz zamejstva, saj niso zadostila selektorjevim standardom za izbor tekmovalnih predstav. Vozny je sicer vesel, da tudi v teh hudih časih še toliko gledališč uspe živeti in ima voljo do dela, vendar pa je opazil, da je amerikanizacija zašla tudi na ljubiteljske odre, kjer se dela več površnih, hitrih komedij. Za festival pa je izbral predstave, ki imajo težo in držijo ogledalo družbi.

Festival bo spremljal bogat program, v katerega se vključujejo tudi nekatere druge institucije v občini. "Pokušamo okužiti celotno mesto s Čufarjevimi dnevi, da bi postali projekt vsega mesta in vse občine," je poudarila direktorica gledališča Branka Smole. Letos bosta v spremljevalnem programu tudi muzikal Al-bert v devetih nebesih na predvečer začetka festivala in premiera nove predstave domačega gledališča večer prej.

Jeseniško gledališče se bo tako predstavilo v enotni uprizoritvi dveh enodejank Ogenj iz Andaluzije Frederica Garcie Lorce. Režiser Sergej Verč je pojasnil, da z izjemno močnim in ustvarjalnim ansamblom poskuša združiti smeh in jok, saj enodejanki govorita o podobni zgodbi, le da je prva farsa, druga pa tragedija. Ob tem ponujata tudi refleksijo o dobrem in zlem, ki ju dandanes le s težavo ločimo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/23-%C4%8Dufarjevi-dnevi