Po pol stoletja ameriški baletni plesalci gostovali na Kubi

Avtor: STA

Ameriško baletno gledališče (ABT) iz New Yorka je po dobrega pol stoletja gostovalo na Kubi. Povod je bil poklon bivši prima balerini, legendarni kubanski umetnici Aliciji Alonso. Člani ansambla ABT so v sredo in četrtek nastopili v gledališču "Karl Marx" v Havani s 5500 sedeži. Priključila se jim je Alonsova, ki bo 21. decembra stara 90 let.


 

Ameriški baletniki so na Kubi nazadnje gostovali leta 1960, torej kmalu po revoluciji, ki so jo izvedli Fidel Castro in njegovi somišljeniki. Gostovanje je dokaz, da bivša tekmeca iz obdobja hladne vojne skušata zgraditi kulturne mostove po petih desetletjih sovražnosti.

Umetniški direktor ABT Kevin McKenzie je na novinarski konferenci izjavil, da so plesalci prišli kot umetniki, ne pa kot politiki. Upa pa, da bodo takšne kulturne izmenjave pripomogle k razumevanju obeh narodov.

Alicia Alonso, ki je že dolga leta skorajda slepa, a je plesala še pri sedemdesetih, se je po koncu predstave skupaj s člani svojega nekdanjega ansambla poklonila občinstvu, to pa se je odzvalo z dolgotrajnim ploskanjem. Alonsova je z ABT plesala v 40. in 50. letih, ko je nastopala v svetovno znanih baletih.

Ameriški baletniki so izvedli odlomke iz del "Siete Sonatas", "Fancy Free" ter "Theme and Variations" - balet, ki ga je George Balanchine leta 1947 ustvaril posebej za Alonsovo.

Nastop ABT je bil del 22. mednarodnega baletnega festivala v Havani, ki je bil letos v znamenju jubileja Alonsove. V skupini plešeta dva Kubanca, Jose Manuel Carreno in Xiomara Reyes. Prima balerina Reyesova je Kubo obiskala prvič po letu 1992, ko je, 18-letna, zapustila otok.

Kulturne izmenjave med ZDA in Kubo so bile v zadnjih letih redke, posebej v času administracije Georgea Busha, ki je okrnil izdajo vizumov za kubanske umetnike in otežil potovanje na otok tudi Američanom. Z Obamo so se stvari spremenile..

Vezi se zdaj krepijo, nedavno sta gostovala slavni ameriški trobentač Wynton Marsalis in Jazz at Lincoln Center orchestra. Kubanci - med njimi Silvio Rodriguez, Omara Portuondo in Chucho Valdes - pa so bili zadnje mesece na turnejah po ZDA. Eden od organizatorjev havanskega festivala, Heriberto Cabezas polaga upe v nova gostovanja ameriških umetnikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-pol-stoletja-ameri%C5%A1ki-baletni-plesalci-gostovali-na-kubi