Mladinski roman Pink Janje Vidmar na gledaliških deskah

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo na Dramskem odru za mlade novo sezono odprli s predstavo Pink. Mono-stand-up dramo po istoimenskem mladinskem romanu mariborske pisateljice Janje Vidmar je zrežiral Iztok Valič, nastopa Alenka Tetičkovič. Premiera bo v soboto, 6. novembra, ob 19. uri na Šentjakobskem odru.


Pink / foto Vito Tofaj, fotografija iz vaje

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Vidmarjeva, opaža, da v zadnjem času v slovenskih mladinskih delih prevladuje ljubljanščina, zato je želela z romanom, ki je napisan v mariborščini, postaviti spomenik rodnemu Mariboru. V knjigi, za katero je leta 2008 prejela nagrado večernica, je želela ubesediti svet brez mobitelov in računalnikov, ki si ga mladi danes ne znajo več predstavljati.

Besedilo, ki govori o času, ki ga današnja mladina pozna le po pripovedovanju svojih staršev in starih staršev, je po presoji režiserja Valiča izrazito medgeneracijsko. Alenka Tetičkovič je s svojim temperamentom prava oseba, da ga interpretira, je prepričan Valič.

Da je Tetičkovičeva prava izbira, se strinja tudi Vidmarjeva. Pisateljica svojo generacijo, za razliko od današnje mladine, ki je, kot je dejala, popolnoma anemična, vidi kot "generacijo z erekcijo" in Tetičkovičevo kot "igralko z erekcijo".

Igralka je predstavo napovedala kot "štajerski dogodek sredi Ljubljane". Sicer pa ji je besedilo pisano na kožo. Kot je povedala, je ob prebiranju romana pomislila "pa saj to sem jaz, meni so se dogajale iste stvari". Pink je označila tudi kot "poklon Mariboru, delavskemu mestu".

Precej avtobiografski roman Janje Vidmar Pink govori o odraščanju v socialističnih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, a ne deluje nostalgično. Pink je predstava vsakogaršnje mladosti. Janca Vidner, osrednji lik monodrame, se v Alenki spretno vrti skozi zadrege odraščanja, ustavi pa se v jutru po Titovi smrti, so o predstavi zapisali v gledališču.

Za priredbo romana so poskrbeli Valič, Tetičkovičeva in Metka Damjan, za dramatizacijo Tamara Matevc. Dramaturginja predstave je Jera Ivanc, scenograf predstave Jože Logar, kostumograf Leo Kulaš, asistentka dramaturginje Katarina Koprivnikar, asistentka kostumografa pa Emina Kaliman.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladinski-roman-pink-janje-vidmar-na-gledaliskih-deskah