Adam Fischer zapušča Madžarsko državno opero

Avtor: STA

Svetovno znani madžarski dirigent Adam Fischer zapušča Madžarsko državno opero (Magyar Allami Operahaz). V ozadju odstopa politični poseg nove desno konservativne vlade. Fischer bo tako v potekajoči sezoni dirigiral samo še štiri predstave, kolikor je bilo predvideno s pogodbo.


 

"Ansambel nasprotuje vsakršni spremembi," je dirigent izjavil za ponedeljkovo številko budimpeštanskega dnevnika Nepszabadsag. "Tako kot se ponavadi dogaja - vedno nekdo steče k prijateljskemu politiku in ta intervenira," je dogajanja komentiral Fischer.

Minuli petek je madžarski minister za socialne zadeve, ki je pristojen tudi za kulturo in izobraževanje, Miklos Rethelyi nepričakovano in s takojšnjo veljavo odstavil generalnega direktorja državne opere Lajosa Vassa in finančnega direktorja hiše Attilo Szaba, poročajo spletni portali, posvečeni dogajanjem na Madžarskem. Naloge generalnega direktorja trenutno izvršuje ministrov pooblaščenec Adam Horvath.

Fischer je bil od junija leta 2007 generalni glasbeni direktor Madžarske državne opere. S te funkcije je 61-letni dirigent, rojen v Budimpešti, odstopil konec septembra. Fischer je  dejal, da se želi izogniti slogu ministrovega vodenja. Časnik je še poročal, da je Horvath že pokazal vrata desetim zaposlenim.

Predsednik komisije, ki je izvedla nadzor nad poslovanjem te operne hiše, Gabor F. Hardy pa je za madžarsko tiskovno agencijo MTI v petek zatrdil, da so v poslovanju hiše odkrili vrsto nepravilnosti in malverzacij.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/adam-fischer-zapu%C5%A1%C4%8Da-mad%C5%BEarsko-dr%C5%BEavno-opero