Slovensko mladinsko gledališče gostuje v Berlinu in Bologni

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) se predstavlja nemškemu in italijanskemu občinstvu. S predstavo Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj gostuje v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer. V bolonjskem gledališču Arena del Sole pa bo 18. aprila premiera Svete Ivane Klavniške Bertolta Brechta.


Foto: Ivian Kan Mujezinović

Gre za mednarodno koprodukcijo več evropskih gledališč. Poleg SMG v sodelovanju s Cankarjevim domom sodelujejo še Gledališče Emilie Romagne ERT/Narodno gledališče, TNL-Luksemburško narodno gledališče, Stalno gledališče v Bolzanu in ErosAntEros - POLIS Teatro Festival. Glasbo za predstavo je ustvarila kultna skupina Laibach, ki bo tudi v živo nastopila na odru.

Po premieri in ponovitvah v Bologni bo predstava gostovala še v Raveni, Luxembourgu in Bolzanu. Slovenska premiera je načrtovana med 8. in 12. novembrom 2024 v Cankarjevem domu, so sporočili iz SMG.

Od 14. 4. do 23. 4. pa je na programu gledališča Hebbel am Ufer v Berlinu Spolna vzgoja II: Borba, ki je peti in zadnji del predavanj-performansov, ki skozi biografiji Vide Tomšič, partizanke in pomembne jugoslovanske političarke, ter Franca Novaka - Luke, partizana, znanega ginekologa in drugega moža Vide Tomšič, oriše povojni čas oblikovanja idej o temeljnih človekovih pravicah, o načrtovanju družine, spolne vzgoje, kontracepcije in umetne prekinitve nosečnosti.

Performerki Sendi Bakotić in Vanda Velagić v Borbi rekonstruirata prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji.

Niz petih predavanj-performansov Spolna vzgoja II (Diagnoza, Consentire, Zmožnost, Igre, Borba) v režiji Črnigoj je na 54. Tednu slovenske drame v Kranju prejel nagrado po izboru občinstva in posebno nagrado TSD po presoji žirije za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki.

Predstava, ki je nastala v v koprodukciji Nove pošte (Mladinsko in Maska) in Mesta žensk, bo znova na sporedu 31. maja v prostorih Nove pošte, 8. junija pa v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja v Mariboru.

V času retradicionalizacije družbe in krepitve konservativnih politik po vsej Evropi se SMG kot kolektiv pridružuje kampanji za varen in dostopen splav za vse ženske v Evropi Moj glas, moja izbira, ki jo koordinira Inštitut 8. marec, so še sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledalisce-gostuje-v-berlinu-in-bologni