V Lutkovnem gledališču Maribor nova sezona kot srečanje starega in novega

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo v sezoni 2010/2011 ponudilo pet premiernih predstav, ki bodo nagovorile otroke, mladostnike in tudi odrasle.


foto Arhiv Lutkovnega gledališča Maribor

Po besedah direktorice gledališča Mojce Redjko je tema tokratne sezone srečanje starega in novega, in sicer kot prispodoba selitve gledališča v obnovljene prostore nekdanjega Minoritskega samostana.

Sezono bo 20. oktobra odprla predstava Krst pri Savici v režiji Andreje Kovač, ki je namenjena starejšim otrokom in mladostnikom. Uprizoritev Prešernove pesnitve stare, skoraj arhetipske zgodbe pripoveduje na nov, sodoben način. Po besedah režiserke predstava ponuja "lutkovno-likovni spektakel, ki je zmes vsega, kar oder zmore".

Prav tako 20. oktobra bo tudi premiera predstave za odrasle Meso ali razodetje, ki je avtorski projekt Jerneja Lorencija. Predstava govori o eni najbolj bistvenih tem človeka, kaj je mrtvo in kaj je živo, ter jo hkrati relativizira.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila Redjkova, sta predstavi Krst pri Savici in Meso ali razodetje del letošnjega Borštnikovega srečanja. Prva sodi v programski sklop Generacije, druga pa v sklop z naslovom Showcase.

Po besedah Redjkove se bo sezona nadaljevala 3. decembra s predstavo za najmlajše Jakob in mesto v režiji Tatjane Peršuh. Predstava temelji na zgodbah mariborskih legend, ki jih je dramaturginja Katarina Klančnik Kocutar preoblikovala v kratko lutkovno besedilo, ki govori o zgodovini mesta.

V začetku marca prihodnjega leta bo sledila predstava ?Zakaj v režiji mladega češkega režiserja Jakuba Vašička, sezono pa bo aprila zaokrožila predstava Deževnikarji v režiji Matjaža Latina. Predstavi sta namenjeni najmlajšim in tudi nekoliko starejšim otrokom.

Predstava ?Zakaj se ukvarja z najbolj osnovnimi otroškimi vprašanji in otroško radovednostjo. Deževnikarji so lahkotnejša predstava, po žanru detektivka, ki bo otroke popeljala na potep po "deževnikarski akademiji".

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo aprila pripravili tudi kratko glasbeno-lutkovno raziskovanje s priznanim slovenskim lutkarjem Matijo Solcetom.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledali%C5%A1%C4%8Du-maribor-nova-sezona-kot-sre%C4%8Danje-starega-in-novega