Macbeth po Shakespearu na Gledališki olimpijadi v Seulu

Avtor: STA

Mini teater je s predstavo Macbeth po Shakespearu režiserja Ivice Buljana v soboto, 9. oktobra začel tridnevno gostovanje na 5. gledališki olimpiadi v Seulu.


foto Miha Fras / arhiv Mini teatra

Predstava Heinerja Müllerja, nastala v koprodukciji Mini teatra, Cankarjevega doma, Novega gledališča Zagreb in Zagrebškega gledališča mladih, je prva slovenska predstava, uvrščena v program olimpiade.

Na letošnji Gledališki olimpiadi bodo sicer izvedli predstave indijskega kultnega režiserja Ratana Thiyama ter Theodorosa Terzopoulosa, Tadashija Suzukija, Thomasa Ostermeierja in Roberta Wilsona. Giorgio Barberio Corsetti bo prikazal dve predstavi, v mednarodnem programu pa se bodo predstavili režiserji Reza Haddad, Jorge Vargas, Youn-Taek Lee, Igor Berezin in Ivica Buljan, so sporočili iz Mini teatra.

Predstava, v kateri igrajo Marko Mandić, Milena Zupančič, Polona Vetrih, Jure Henigman, Domen Valič, Anže Zevnik, Jurij Drevenšek, Stipe Kostanić in Jose, je lani osvojila veliko Borštnikovo nagrado, bila na mednarodnem festivalu v Havani proglašena za najboljšo tujo predstavo leta, letos pa je bila nagrajena še na Kubi.

Olimpiada v Seulu med 24. septembrom in 7. novembrom ponuja 44 predstav iz trinajst držav. V sklopu festivala, ki letos poteka pod geslom "Sarang: ljubezen in humanost," se vrstijo tudi delavnice, predavanja in performansi, ki vzpodbujajo sodelovanje gledališč Daljnega Vzhoda in ostalih delov sveta. Festival problematizira tudi vprašanja človeškega trpljenja po vojnah in lakote.

Gledališka olimpiada
je mednarodna festivalska Organizacija, ki so jo osnovali režiserji in pisci, kot so Robert Wilson, Heiner Müller, Tadashi Suzuki, Wole Soyinka, Theodoros Terzopoulos. Namen festivala je vzpodbujanje mednarodnega ozračja za gledališko kreacijo. Olimpijski komite s sedežem v Atenah ima 13 članov iz različnih držav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/macbeth-po-shakespearu-na-gledali%C5%A1ki-olimpijadi-v-seulu