Uvodni večer z Ditko Haberl

Avtor: STA

Mednarodni festival Mesto žensk bo drevi ob 20. uri odprl dvojni koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Prva bo na oder stopila ena najmarkantnejših dam slovenske popevke Ditka Haberl, sledila ji bo osemčlanska ženska zasedba iz Velike Britanije Marcella and The Forget Me Nots.


Umetnica Ditka Haberl / foto Petar Kürschner Jr.

Ditka Haberl bo ob spremljavi pianista Jake Puciharja odpela nepozabne uspešnice, kot so Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, V meni raste drevo, Ljubezen, Ne prižigaj luči in druge ter nekaj filmskih melodij.

V glasbi zasedbe Marcella and The Forget Me Nots se prepletajo raznoliki vplivi, kot je Berlin tridesetih let preteklega stoletja, baročni avantgardizem Klausa Nomija in art school rock bendi sedemdesetih let. O zasedbi se trenutno največ govori na londonski underground sceni, opisujejo pa jo kot "postapokaliptični kabaretni orkester".

Festival Mesto žensk bo sicer v 16. izdaji preizpraševal sedanjost med preteklostjo in prihodnostjo. Navdih za temo je porodila knjiga Med preteklostjo in prihodnostjo filozofinje Hannah Arendt. Nanjo se bodo do 17. oktobra navezovale ustvarjalke različnih umetniških panog, od glasbenic do vizualnih umetnic.

Umetnice se bodo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Mara Vujić, ob Predragu Pajdiću programska vodja festivala, na preteklost in prihodnost navezovale bodisi individualno bodisi kolektivno.

Festival organizira Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk, koproducenta sta Cankarjev dom in Kinodvor.

Povezave: 

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uvodni-ve%C4%8Der-z-ditko-haberl