Glosa v MGL

Avtor: MGL

Predstave v Mestnem gledališču ljubljanskem ne bodo odpadle!


 

Danes po celotni Sloveniji poteka stavka javnega sektorja, v katerega spadajo zavodi s področja kulture, torej tudi gledališča. V našem gledališču smo odločili, da bomo svoj protest in soglasje s stavkovnimi zahtevami izrazili na tak način, da svojega občinstva ne bomo prikrajšali za gledališki užitek. Dovolite nam torej, da vas seznanimo s stavkovnimi zahtevami z našega področja.

Mogoče ne veste, vendar smo se med 70. in 90. leti prejšnjega stoletja odrekali desetim odstotkom proračuna za kulturo v korist gospodarstva. Leta 1990 smo zaradi vojne za osamosvojitev privolili v 30-odstotno zmanjšanje proračuna za kulturo. Ta zaostanek ni bil nikoli do konca nadoknaden.

Leta 1990 smo privolili v zamrznitev delovnih mest v javnih zavodih s področja kulture, ki v gledališčih velja še danes. To pomeni, da od takrat nismo na novo odprli nobenega delovnega mesta, medtem ko smo občutno povečali obseg dela in programov. Nova delovna mesta so se odpirala le tam, kjer so zgradili nove kulturne objekte (SNG Nova Gorica, Cankarjev dom). Sicer pa se v uprizoritvenih dejavnostih ni bistveno povečalo število zaposlenih, se pa je v oblastni birokraciji v kulturi za več kot sto odstotkov.

Od leta 2002 do 2008 smo privolili v zamrznitev plač v javnem sektorju in se odrekli polovici rasti plač, ki nam je pripadala iz naslova inflacijske rasti, zato da bi prihranjena sredstva porabili za odpravo plačnih nesorazmerij po uveljavitvi novega plačnega sistema. Ta prihranjena sredstva niso bila nikjer evidentirana in so preprosto izginila. V tem obdobju so plače v kulturi zaostajale za drugimi v javnem sektorju za 30 % in še danes zaostajajo za 15 %. Pri tem so najbolj prizadeti delavci iz tehničnega sektorja, marketinga in administracije.

Ministrstvo za kulturo je letos julija letos napovedalo 30-odstotno zmanjšanje materialnih sredstev, kar v našem primeru pomeni, da bomo imeli približno tretjino manj denarja za uresničitev programov.

Z interventnim zakonom je vlada praktično ukinila socialni dialog, pri čemer moramo dodati, da že dobrih 10 let onemogoča vzpostavitev načel evropskega socialnega dialoga, saj zavira in preprečuje ustanovitev reprezentativne delodajalske organizacije na področju gledališča, v kateri bi bili organizirani direktorji in umetniški vodje vseh slovenskih gledališč.

Odločno se zavzemamo za to, da vlada upošteva vse te razloge in na novo vzpostavi socialni dialog v skladu s tradicijo in priporočili Evropske unije. Zahtevamo, da se v najkrajšem možnem času sprejmejo normativi in standardi za financiranje gledaliških zavodov, ki bi morali biti potrjeni v strokovnem in socialnem dialogu. Podpiramo tudi zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum o noveli Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki spreminja sindikalni kvorum za podpis kolektivne pogodbe.

Naprošamo vas, da nas podprete pri naših zahtevah in tako izrazite svojo solidarnost z nami. Hvala.

Barbara Hieng Samobor, Direktorica in Marko Simčič, Predsednik sindikata zavoda

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glosa-v-mgl