LGL začenja novo sezono s predstavo

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo letošnjo sezono začelo v četrtek s premiero avtorskega projekta Sonje Kononenko Tik tak.


 

Poleg dramsko-lutkovne predstave za najmlajše pa v LGL napovedujejo še pet premier lutkovnih predstav za otroke in eno za mlade. Dramski oder za mlade pa bo poleg predstave Tik tak ponudil še štiri premierne uprizoritve.

Predstava Tik tak avtorice, režiserke in scenaristke Kononenkove je nastala v sklopu mednarodnega projekta "Small size". Dramsko-lutkovna predstava je namenjena najmlajšim ljubiteljem lutk, starim med enim in tremi leti ter njihovim staršem. Kot je poudarila Kononenkova, je predstava sicer gledljiva tudi starejšim, vendar je namenjena v prvi vrsti otrokom v tej starosti in njihovim staršem, ki morajo tudi sicer v tem obdobju malčka z njim sodelovati, se igrati in z njim doživljati stvari. V uprizoritvi, ki ima le šest besed, nastopata Kononenkova in Irena Zubalič Žan.

V oktobru bodo premierno uprizorili predstavo Male živali, ki je nastala po besedilu Lile Prap, v režiji Barbare Bulatović. Režiserka je v predstavo postavila čistilko, ki mora počistiti malo golazen, ob čemer naleti na zanimiv svet malih živali, ki ga predstavi tudi otrokom, je pojasnila umetniška vodja Jelena Sitar Cvetko.

Letos imajo v načrtu še premierno uprizoritev Momo Michaela Endeja, ki jo režijsko podpisuje Klavdija Zupan, v prihodnjem letu pa bodo otrokom ponudili še Črnega muca, ki vasuje Josipa Ribičiča v režiji Jiržija Vysohlida, Bagdadskega tatiča - avtorski projekt Jana Zakonjška, ki bo po besedah umetniške vodje pravi spektakel, in predstavo o deklici Laili, ki jo je po besedilu Michaele Pavlatove režirala Martina Maurič Lazar.

Poleg otroških predstav bodo v koprodukciji z gledališčem Koper maja premierno uprizorili tragedijo za srednješolce in odrasle Romeo in Julija Williama Shakespeara v režiji Jake Ivanca, je še povedala Sitar Cvetko.

Nova umetniška vodja Dramskega odra za mlade LGL Jera Ivanc je predstavila premierne uprizoritve, ki jih načrtujejo v tej sezoni. Poleg predstave Tik tak, ki jo pripravljajo v sodelovanju z LGL, bodo oktobra na Šentjakobskem odru uprizorili predstavo Pink režiserja Iztoka Valiča, ki je nastala po istoimenskem romanu Janje Vidmar. V novembru bo premierno na ogled dramska predstava Kamenje Toma Lycosa in Stefa Nantsouja, ki je nastala v režiji Ivice Šimiča, v prihodnjem letu pa načrtujejo še dve premieri.

Marca si bodo lahko otroci, starejši od štirih let, ogledali predstavo Moja družina, ki jo bo po besedilu, ki je zmagalo na natečaju, ki so ga razpisali za najboljše dramsko besedilo za otroke, režiral Jaša Jamnik. Zadnja premierna uprizoritev, ki jo bo ponudil Dramski oder za mlade, pa bo maja. Predstavo Prov hudo Dragice Potočnjak, namenjeno otrokom nad 12 let, bo režiral Vinko Möderndorfer, je še povedala Ivančeva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-za%C4%8Denja-novo-sezono-s-predstavo