Alonzo King LINES Ballet

Avtor: Cankarjev dom

Plesni vrhunec letošnje jeseni – Alonzo King LINES Ballet prvič v Sloveniji.


Refraction / foto Franck Thibault

Alonzo King LINES Ballet iz San Francisca je slovit ansambel sodobnega plesa, ki že od leta 1982 sledi svoji edinstveni globalni umetniški poti. Z vizionarskimi koreografijami Alonza Kinga bogati zahodni klasični balet z novo izrazno močjo, ki med gledalci in plesalci ustvarja globok občutek povezanosti – tako v ranljivosti in izpostavljenosti kot v divjem predajanju in vzhičeni osvobojenosti.

Ustanovitelj in direktor baletne skupine, Alonzo King, velja za veliko osebnost plesnega sveta. Ustvaril je koreografije za repertoarje ansamblov, kot so Švedski kraljevi balet, Frankfurtski balet, Balet Joffrey, Hongkonški balet in Washingtonski balet. Sodeloval je pri opernih, filmskih in televizijskih produkcijah ter ustvarjal koreografije za baletno prvakinjo Natalio Marakovo in filmskega zvezdnika Patricka Swayzeja.

Alonzo King / foto RJ Muna

Alonzo, ki so ga kritiki oklicali za »zaklad kreativne odličnosti«, je za svoje delo prejel tudi številna priznanja: nagrado za kreativnost jacob's pillow za prispevek k »premikanju baleta v smer 21. stoletja« (junij 2008), naziv mojstra koreografije, ki mu ga je leta 2005 podelil Kennedyjev center, omeniti pa velja tudi newyorško nagrado bessie za koreografa/ustvarjalca leta 2005 in nagrado US artists (2006).

Koreografija Refrakcija je plod sodelovanja plesne skupine z glasbenikom Jasonom Moranom, ki ga je publikacija Rolling Stone poimenovala za “najbolj izzivalnega misleca sodobnega jazza”. Mladi umetnik ustvarja s plastenjem posnetih zvokov, na primer uporabi košček Bartóka, ki se zlije v rap melodijo, presneto čez kitarsko frazo v slogu mississippi delta bluesa. Pri ustvarjanju glasbe za predstavo Refrakcija ga je vodila izkušnja z baletne vaje v studiu, na kateri je opazoval plesalce. Zavzeto je prisluhnil inherentni glasbi njihovega gibanja, pesmi, ki mrmrajoče prežema njihova telesa. Nastala je meditacija o spreminjajočih se prostoru in formi v izvedbi plesalcev Lines Balleta prečudovito izklesanih teles.

Ritem je temeljna komponenta, ki prežema hipnotično koreografijo Rasa. Fluiden ples vodi glasba na tabli, ki je v 18. stoletju živela kot plesna glasba na dvorih Severne Indije. Koreograf Alonzo King in glasbenik Zakir Hussain s to predstavo nadaljujeta dolgo tradicijo povezanosti plesa in table, seveda z avtorskim sodobnim pristopom. Kompleksni ritmični sistemi table zahtevajo predanost in skrajno osredinjenost izvajalcev, podobno kot tehnika zahodnega klasičnega baleta; vendar pa v osrčju glasbe in plesa ostaja vzdušje odprtosti, poleta v radosti, dvigovanja nad strukture in občutja vznesenosti.



Povezave:

- Lines Ballet
- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/alonzo-king-lines-ballet