V Mariboru začetek 6. festivala sodobnega plesa NagiB

Avtor: STA

S predstavo "Passing through Maribor, 5 of 50" se bo danes v Mariboru začel 6. mednarodni festival sodobnega plesa NagiB.


 

Festival, ki bo trajal do 18. septembra, bo združeval predstave z močnim konceptom, družbeno-kritičnim pogledom ali izrazito lastno estetiko. Festivalske predstave bodo na sporedu v Pekarni in Narodnem domu.

V Pekarnini dvorani Gustaf bodo tako ljubitelji eksperimentalnega giba lahko videli predstave Poglej ju zdaj! v izvedbi tandema Unicorn, Fiktivne situacije IV v izvedbi Tine Valentan, avtorsko delo romunske koreografinje Madaline Dan z naslovom Dedublarea, predstavo Ali je plesala v izvedbi Korejke Min Kyoung Lee ter predstavo Poti ljubezni v izvedbi Maje Delak in Luke Prinčiča.

Kot je pred začetkom festivala povedala umetniška vodja Vlasta Veselko, na NagiBu vsako leto poskušajo najti izhodiščno točko ter izhajati iz razmer v mestu. Letos so se tako osredotočili na sam ustvarjalni proces, zato so v središče festivalskega dogajanja postavili kreativni laboratorij, ki ga bodo vodili trije priznani evropsko uveljavljeni dramaturgi Peter Stamer, Sybrig Dokter in Silke Bakke.

V okviru festivala bo tretjič doslej potekal tudi projekt Kultura je medij z odprtjem razstave v Kulturnem inkubatorju, v prostorih Plesne izbe Maribor pa bodo vsako jutro potekali tudi diskusijski zajtrki s priznanimi strokovnjaki s področja sodobnega plesa.

NagiB, ki ga pripravlja Plesna izba Maribor v sodelovanju s Kulturnim centrom Pekarna, Kulturnim inkubatorjem in Lutkovnim gledališčem Maribor, je nastal leta 2005 iz potrebe po širjenju plesne in gibalno eksperimentalne scene v Mariboru. Sodobno plesni potencial mesta Maribor in regije je po mnenju organizatorjev festivala velik, čeprav so delovni pogoji na tem področju čedalje bolj skromni, kar je še posebej vidno v nenehni migraciji domačih ustvarjalk in ustvarjalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-za%C4%8Detek-6-festivala-sodobnega-plesa-nagib