Festival Ex Ponto bo letos razbijal tabuje

Avtor: STA

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto bo v 17. izdaji ponudil 16 dogodkov, od tega osem premier.


Dve premieri sta vključeni v glavni program festivala, pri ostalih šestih pa gre za premiere domačih neinstitucionalnih organizacij. Festival bo od 15. do 22. septembra potekal na različnih prizoriščih v Ljubljani, segel bo še v Kranj.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor festivala Damir Domitrović Kos, Ex Ponto z letošnjo izdajo stopa v novo obdobje, tako kar se tiče ambicioznosti in odprtosti kot tudi dodatne vsebine. Ob glavnem programu si bodo namreč letos in v naslednjih letih še posebej prizadevali za predstavitev dela domače gledališče produkcije domačemu in tujemu občinstvu.

Tema letošnjega festivala je Tabu. Festival se bo tabuja dotaknil tako z zornega kota posameznika - v smislu, ali za posameznika v današnji družbi sploh še obstaja kakšen tabu, kot tabuja znotraj gledališča.

Svetovno premiero bo na festivalu doživela slovensko-luksemburško-makedonsko-francoska koprodukcija Kralj Umira Eugena Ionesca, ki jo je režiral Silviu Purcarete in ki bo tudi odprla festival. Predstava postavlja pod lupo neizogiben trenutek v življenjskem ciklu - smrt, razpad, razkroj človeškega bitja in prehod iz enega stanja v drugo.

Druga koprodukcija, Rdeče, ki bo na Ex pontu doživela slovensko premiero, bo festival sklenila. Predstava je nastala po motivih romana Ime mi je rdeča turškega pisatelja Orhana Pamuka. Režijo je prevzel makedonski režiser Martin Kočovski, ki je po besedah Domitrović Kosa trenutno eden najzanimivejših režiserjev na območju Vzhodne Evrope.

Po besedah direktorja sarajevskega festivala MESS Dina Mustafića bo to praizvedba Pamuka na gledaliških deskah. Dela Pamuka, ki je gotovo eno najpomembnejših literarnih imen konca 20. in začetka 21. stoletja si po Mustafićevem mnenju zaslužijo tudi pozornost gledališčnikov.

Predstava, ki je nastala v slovensko-bosansko-hercegovsko-makedonsko-črnogorski koprodukciji, bo po njegovih besedah tudi na najboljši način promovirala idejo mreže NETA - Nova evropska teatrska akcija, katere del sta tudi festivala Ex Ponto in MESS.

Zvrstilo se bo še šest domačih premier. Gledališče Glej bo premierno izvedlo predstavo "R9-42U" v režiji Marka Čeha, v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Art centra Kranj je nastala predstava Lovske scene z Bavarske Martina Sperra, ki jo je režiral Ivica Buljan, predstava Branka Potočana Oči dotika je nastala v koprodukciji zavoda Vitkar in Cankarjevega doma.

Skupina KUD Ljud bo premierno izvedla Električno čajanko, v produkciji Vie Negative je nastala predstava Kriv! avtorja Borisa Kadina, Mini teater pa bo premierno odigral Sneguljčico bratov Grimm, ki jo je režiral Marek Bečka.

Festival bo ponudil še francosko predstavo "Libido Sciendo", katere koncept in režijo podpisuje Pascal Rambert, madžarsko predstavo Mož na kocki, nastalo po istoimenskem romanu Lukea Rhineharta, ki jo je režiral Viktor Bodo, romunsko predstavo "Fragile", katere koreografijo in režijo podpisuje Gabor Goda, italijansko-nizozemsko koprodukcijo "Controllo Remoto" avtorja in režiserja Alessandra Panzaolte, s Hrvaške pa prihaja Wedekindovo Pomladno prebujenje v režiji Olivera Frljića.

Proračun letošnjega festivala znaša 220.000 evrov, pri čemer jim po besedah Domitrović Kosa manjka še približno četrtina sredstev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ex-ponto-bo-letos-razbijal-tabuje