Izjemen sprejem Zločina in kazni v Budvi in Čedadu

Avtor: STA

Fantastični ansambel ljubljanskega gledališča [..] je tudi tokrat navdušil budvansko občinstvo, ponudil magistralno igro in 'učno uro igralskih bravur'


Foto: Žiga Koritnik

17. 7. se je nova mednarodna uspešnica SMG Zločin in kazen predstavila na črnogorskem festivalu Grad Teatar Budva, 22. 7. pa na čedajskem Mittelfestu.

Črnogorski dnevnik Pobjeda piše: »Fantastični ansambel ljubljanskega gledališča [..] je tudi tokrat navdušil budvansko občinstvo, ponudil magistralno igro in 'učno uro igralskih bravur'.« Nezavisni dnevnik Vijesti pa predstavo označuje za »eno najboljših inscenacij kultnega romana svetovne književnosti, kar jih je bilo v zadnjih dvajsetih letih narejenih v teh prostorih«.

Podobno navdušena sta bila tudi občinstvo in strokovna javnost v Italiji.


Il Piccolo predstavo že uvodoma označi za velik gledališki dogodek, pohvali priredbo in igralski ansambel, ki ga primerja z dobro utečenim »strojem«, celoto pa opiše kot intenzivno in izredno čustveno močno.

Tudi Messaggero Veneto postavitev močno pohvali, še toliko bolj, ker je »prenesti na oder zgodbo, ki jo bolj kot akcija ženejo duševni boji človeka v primežu obžalovanja,« tvegana stvar, toda rezultat, do katerega je prišlo SMG »si zasluži vse pohvale« in predstava »je zmožna vznemiriti, celo presuniti«.

Delo pa je zapisalo: »Gledališko uravnovešen preplet dejanj in simbolov, ki se je z vznemirljivo ekspresivnostjo estetiziranih vizij stalno dvigal nad nivojem pripovedi, je prevzel italijansko občinstvo tudi z doživetimi igralskimi kreacijami, s katerimi je emocijska temperatura uprizoritve presegla soparno vročino cerkve, ki je bila ambientalno prizorišče predstave.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izjemen-sprejem-zlo%C4%8Dina-in-kazni-v-budvi-in-%C4%8Dedadu