V Tivoliju Pandurjeve gledališke stvaritve

Avtor: STA

Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju bo od torka prizorišče fotografske razstave Aljoše Rebolja Skulpturirani čas v gledališču Tomaža Pandurja.


 

Na ogled bo 120 fotografij Pandurjevih gledaliških predstav oz. njegovih razkošnih in spektakelsko obarvanih režiserskih stvaritev, ki jih kritiki opredeljujejo za "gledališče novega tisočletja".

Rebolj je ujel trenutke iz Evripidove Medee, Shakespearovega Hamleta, Camusove Caligule, predstave Barroco, nastale po besedilu Darka Lukića, predstave "Tesla Electric Company" in baleta "Symphony of Sorowful Songs", ki je bil nedavno uprizorjen v berlinski Staatoper Unter den Linden.

Na Reboljevih fotografijah predstave zaživijo kot ikone gledaliških trenutkov, opremljene s citati iz klasičnih literarnih del, ki imajo obliko svojevrstnih filmskih podnapisov. Na fotografijah se na odru zvrstijo zvezdniška igralska imena, kot so Blanca Portillo, Vladimir Malakhov in Asier Etxaendia, so sporočili iz Zavoda za turizem Ljubljana.

Razstavljene fotografije ponujajo po Reboljevih besedah 120 skulptur časa, ki so "podobe iz kozmične matrice, spomini na mogočo prihodnost, pokrajine aktivnih misli, ki potujejo z neverjetno hitrostjo v zraku, v nemem zraku sestavljenim iz slik". O prelivanju med fotografskim in gledališkim ustvarjanjem pa je Rebolj zapisal: "Fotografiraš svet, ki ga poznaš, fotografiraš svet, ki ga ustvarjaš. Tvoj čas in tvoj spomin se zlivata drug v drugega; v 120 fotografij resničnosti, ki postanejo gledališče."

Razstavo fotografj s Pandurjevih predstav, ki so večinoma nastale v mednarodnih koprodukcijah, bodo odpri danes ob 20. uri. Na ogled bo do 1. septembra. Fotografije si bo v galeriji na prostem mogoče ogledati tudi ponoči, saj bodo osvetljene, so še sporočili iz Zavoda za turizem Ljubljana.

Aljoša Rebolj se je rodil leta 1966. Uveljavil se je predvsem kot televizijski voditelj, gledališki igralec, pozneje tudi kot fotograf. Pozornost mednarodne javnosti je zbudil s fotografsko serijo Barocco, Ikone Nevarnih razmerij, ki bo na ogled tudi v Tivoliju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-tivoliju-pandurjeve-gledali%C5%A1ke-stvaritve