Ljubljanska Drama z Ajshilovo Orestejo na Cipru

Avtor: STA

Ljubljanska Drama je gostovala na 14. mednarodnem festivalu antične drame na Cipru. Slovenski igralci so odigrali predstavo Agamemnon, oziroma prvi del Ajshilove Oresteje.


 

Ajshilovo Orestejo je leta 2009 režiral Jernej Lorenci, ki je zanjo prejel nagrado za režijo na 44. Borštnikovem srečanju. Prvi del predstave Agamemnon, ki bo simultano prevajan v angleščino in grščino, bodo konec tedna odigrali Igor Samobor, Polona Juh, Barbara Cerar, Miha Nemec, Rok Vihar in Iva Babić.

Uprizorili bodo le del predstave, saj celotna uprizoritev traja več kot štiri ure, kar ne ustreza dolžini festivalske predstave, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi SNG Drama Ljubljana Valerija Cokan.

Lorenci
Orestejo, kot je povedal ob premieri predstave v ljubljanski Drami, vidi kot igro o "prehodu iz starega, arhaičnega, nagonskega, temačnega, v svetlobo brez horizonta, perspektive, globine".

Oresteja je Ajshilova najstarejša in edina ohranjena starogrška dramska trilogija. Trilogija, sestavljena iz treh dram Agamemnon, Prinašalke pitnih daritev in Evmenide, ostaja živa in aktualna dramska umetnina. V njej prepoznavamo težave, s katerimi se sooča tudi naš čas. Zgodbo Oresteje bi lahko na primerjali s tipično dramaturgijo Hollywooda, saj je v njej veliko zgodovinskega nasilja, krvavih dogodkov ter nenadnih in presenetljivih preobratov, piše na spletni strani ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-z-ajshilovo-orestejo-na-cipru