Festival monodrame in pantomime v Zemunu

Avtor: STA

Na 35. mednarodnem festivalu monodrame in pantomime v Zemunu bodo do 4. julija v glavnem programu izvedli 11 predstav, osem monodram in tri pantomime.


 

Festival je na odru Pinokia v četrtek odprl dramaturg in teatrolog Radomir Putnik. Selektorja sta umetniški direktor festivala Ivan Bekjarev in Ivica Klemenc.

V gledališkem foyeru so odprli tudi razstavo Gledališko življenje Zemuna v 19. stoletju, njen avtor je Milovan Zdravković, ki je o tej temi napisal tudi knjigo. Prvi dan so nastopili igralec iz Avstralije Will Bligh z monodramo "A One Man Hamlet" ter pantomimika Ana Pepine in Paul Cimpoieru iz Romunije s predstavo Midva.

V konkurenci so predstave z Madžarske, iz Slovenije, Makedonije, s Hrvaške, iz Rusije, z Japonske ter iz Bosne in Hercegovine. Edina domača predstava je Zadnja šansa, ki jo po besedilu Mirjane Bobić-Mojsilović izvaja Suzana Petričević. Na domači spletni strani festivala je moč prebrati, da bo iz Ljubljane gostoval Stilteater s predstavo Laži, vendar pošteno v izvedbi Boruta Veselka.

O dobitniku zlate kolajne "Maja Dimitrijević" za monodramo in zlate kolajne za najboljšo pantomimo odloča žirija, v kateri so dramaturginja Ivana Dimić, igralka Branka Pujić in režiser Petar Zec. Žirija občinstva bo podelila nagrado za najboljšo predstavo. Pokrovitelj te nagrade je Fundacija Siniša Dašić. Nagrade bodo podelili v nedeljo zvečer.

Bekjarev
je na torkovi novinarski konferenci izjavil, da se že nekaj let zapored za festival prijavlja vse več tujih udeležencev, letos kar iz 17 držav, medtem ko je domača produkcija monodrame nekako zamrla. "Po svetu se z njo ukvarjajo vrhunski umetniki, pri nas pa se priznani umetniki na žalost vse manj odločajo za to specifično odrsko zvrst," je dejal Bekjarev.

Klemenc je dodatno ocenil, da pantomime v Srbiji skorajda ni več. "Mislim na kvalitetne projekte, ker estrade in skečev nikoli nismo upoštevali pri našem izboru," je dejal selektor za pantomimo, na različne načine povezan s tem festivalom od njegove prve izdaje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-monodrame-in-pantomime-v-zemunu