Ulični gledališki festival Ana Desetnica

Avtor: STA

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2010 bo v Ljubljani potekal od 1. do 4. julija.


Ana Desetnica 2009, Postaja Kansky / foto Bojan Okorn

Poleg prestolnice bo festival prisoten še v sedmih mestih po Sloveniji, umetniški vodja Goro Osojnik pa je novinarjem danes povedal, da se je letos na pobudo umetniške vodje SNG Nova Gorica Ire Ratej festivalu spet pridružila tudi Nova Gorica.

Osojnik je poudaril, da je festival Ana Desetnica v 13. izdaji prvič izdal celosten katalog festivalskega programa, ki bo kot vseslovenski festival iz vsakega od osmih mest izvabil lokalne krajevne posebnosti. Osojnik je ob tem izpostavil odkritje številnih mariborskih dvorišč, ki bodo služila kot scenografije nekaterim uličnim predstavam, v Novi Gorici pa bodo spektakel z imenom "Voala project" iz Argentine postavili kar na travnik pred stavbo SNG Nova Gorica. Ratejeva je dejala, da je Nova Gorica potrebna popestritve v vročih poletnih mesecih, saj se takrat tam nič ne dogaja.

V Ljubljani bodo cirkuške in akrobatske predstave, spektakli in gibalni ulični performansi zavzeli deset prizorišč, med drugim Prešernov in Krekov trg, Metelkovo mesto, Čopovo in Stritarjevo ulico, vodnjak pred etnografskim muzejem, Miklošičev park in Park slovenske reformacije. Na spektakularnem začetku festivala na Metelkovi bodo v predstavi Brazgotine, opekline in mehurji (Burnt Out Punks) nastopili umetniki v bruhanju ognja.

Bistvo festivala Osojnik vidi predvsem v združevanju mestnega okolja in lokalnih prebivalcev. Ti so v dogajanje vključeni kot gledalci ali kot soustvarjalci. S kreativnim nenadnim posegom v ustaljeno vsakodnevno gibanje mimoidočih nastopajoči dosežejo učinek presenečenja, ki ga plesne ali lutkovne ulične predstave, akrobatike in performansi zaokrožijo v nepričakovano in svojevrstno doživetje.

Gibalna predstava plesalke in koreografinje Vite Osojnik in njene skupine Mana bo prav s fenomenom množičnosti učinkovala na javni prostor, ki je hkrati tudi najboljša dana scenografija, ki ne ovira sodobne umetnosti. Namesto subtilnosti so se po besedah Osojnikove odločili za šok, ki ga bo z izzivalnim in nekonformističnim gibalno-plesnim performansom ustvarilo 28 plesalcev.

Nepredvidljivost ulice bosta med drugim preizkusili še gibalni zasedbi Kolektiv Narobov iz Ljubljane in Signdance Collective iz Velike Britanije. Poleg njiju bodo akrobatske in cirkuške predstave, ognjaže in spektakle izvajali še umetniki in performarji iz Švedske, Argentine, Velike Britanije, Nemčije, Italije, Španije, Francije in Finske ter Bližnjega vzhoda. Predstava "Circo Aereo" bo potekala v miniaturnem cirkuškem šotoru v Parku slovenske reformacije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uli%C4%8Dni-gledali%C5%A1ki-festival-ana-desetnica