Enorazdejanke

Avtor: Helena Čehovin, SiGledal

Mešanica tem in dogajanj. Katarza razdejanih duš. V torek, 22. junija, ob 17. uri, v KUD-u France Prešeren.


narisala Katja Gorečan

Študentje primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani smo pri prof. dr. Borisu A. Novaku skozi študijsko leto pisali pesmi. Ob koncu prvega semestra in hkrati koncu predavanj je profesor Novak v Jazz clubu Gajo organiziral literarni večer z naslovom Razkošje primerjalne književnosti. Študentje smo v družbi imenitnih pesnikov in pesnic prebrali nekaj svojih pesmi, s čimer naj bi zaključili letošnje sodelovanje. Ker pa je v nas tlela želja po pisanju, po ustvarjanju in po intenzivnejšem izobraževanju v tej smeri, smo profesorja prosili za ustanovitev krožka pod njegovim mentorstvom. Profesor Novak se je na povabilo takoj odzval in k sodelovanju povabil še doc. Vinka Möderndorferja.

Začeli smo pisati. Najprej po navodilih. Delila sta nam nekakšne domače naloge, medtem pa smo razčlenjevali že napisane drame nekaterih sošolk. S spodbujanjem med sabo in predvsem s strani mentorjev je skoraj vsak napisal nekaj čisto svojega. Ko smo vsa ta besedila zbrali, jih razčlenili, pregledali in predebatirali, je bilo že konec drugega semestra. Vseskozi smo imeli v mislih, da bi iz teh malih dram ob koncu naredili bralno uprizoritev. In tako je do tega tudi prišlo. Izbrali smo pet dram in začeli s z bralnimi vajami. Möderndorfer nam je pomagal z režijskimi napotki in nas s profesorjem Novakom opozarjal še na morebitne napake ali pomanjkljivosti, ki smo jih skozi vaje poskušali odpraviti. Potrebovali smo samo še ime za torkov večer in seveda je takrat vskočil profesor Novak z besedo, ki zajame več kot bistvo vsega: Enorazdejanke. Drame so si med sabo namreč zelo različne in vsaka zase je resnično razdejana, po notranji in zunanji formi.

Nad izdelkom smo navdušeni in imamo že cel kup idej za naslednje leto. Aklimatizirali smo se, osvojili način dela, veliko novega tudi vsrkali vase in med nami odkrili celo nekaj igralskih talentov. Zato se za drugo leto pripravljamo na ne zgolj bralno, temveč pravo uprizoritev.  

Letošnja bralna uprizoritev pa se bo zgodila v torek, 22. junija, ob 17. uri, v KUD-u France Prešeren v Trnovem. Za nas ustvarjalce bo to resnično nekaj posebnega. Zato prisrčno vabimo čisto vse, saj smo prepričani, da bo v mešanici karakterjev in dogodkov prav vsak našel delček sebe.

Drame bomo brali: Anja Radaljac (avtorica drame: Hiše tišine), Brina Klampfer (avtorica drame: Meta, dom), Helena Čehovin (avtorica drame: Ko bi drugič lahko), Danaja Vastič (avtorica drame: Bambola), Katja Gorečan (avtorica drame: Sedem punčkinih vprašanj), Domen Babič, Aljaž Krivec in Sandi Jesenik.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/enorazdejanke