Kolektiv SUPERAMAS do nedelje v rezidenci v Španskih borcih

Avtor: Španski borci

Odmevni mednarodni kolektiv pripravlja svojo novo predstavo »Youdream« v Španskih borcih – Centru kulture v Mostah.


Youdream / foto Giannina Urmeneta Ottiker

Odmevni mednarodni umetniški kolektiv Superamas, ki je doma v Parizu, na Dunaju in v Bruslju, do nedelje, 20. junija 2010, ustvarja svojo najnovejšo umetniško stvaritev Youdream v Španskih borcih. Superamas –  že dobro desetletje zvezda stalnica na evropskem in severnoameriškem obzorju sodobnih umetnosti – od svojih prvih koreografskih nastopov dalje (Building, 1999 in Body Builders, 2001) v ples vnašajo materiale iz drugih področij umetnosti in življenja ter uporabljajo mešanico materialov in žanrov – od svetlobnih instalacij (Digging-Up, 2001) do velikih odrskih nastopov, ter od gledališča, videa, performansa, plesa do instalacij, pogovorov in različnih banketov. Z raznolikimi režijskimi prijemi raziskujejo razlike med kičem in umetnostjo, elitno in popularno kulturo, televizijo in gledališčem.

Predstava Youdream kolektiva Superamas je prva predstava mednarodnega rezidenčnega programa Španskih borcev; upravljalec Španskih borcev, Zavod EN-KNAP, je tudi soproducent predstave.

Youdream / foto Giannina Urmeneta Ottiker

Superamas si prisvajajo kič in nepristnost popularne kulture ter ju spreminjajo v orodji subverzivnosti,  iz površnosti predsodkov izvabljajo politične teme. Svojemu delu sami pravijo “dé-montrer”, ločevanje in razgrajevanje tistega, kar je prvotno predstavljeno kot enota ali celovitost. Na podlagi tega koncepta so vidna dejstva postavljena pod vprašaj.

Projekt Youdream z novim revolucionarnim konceptom, ki ga kolektiv Superamas trenutno pripravlja v Španskih borcih, bo oder spremenil v neke vrste spletno klepetalnico (chat-room). Youdream združi 8 Evropejcev, ki se logirajo vanjo, da bi si izpovedali in uresničili svoje sanje.

Predstava Youdream bo premierno predstavljena konec leta (3. in 4. decembra 2010 v Belgiji) ter v začetku prihodnjega leta tudi v Sloveniji, v Španskih borcih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kolektiv-superamas-do-nedelje-v-rezidenci-v-%C5%A1panskih-borcih