OPUS 1 - plesna miniatura

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se je v soboto odvijalo 18. državno in drugo mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 - plesna miniatura 2010.


Prireditev je bila namenjena spodbujanju plesne ustvarjalnosti in odkrivanju mladih talentov.

Vsako leto so za OPUS 1 razpisane drugačne teme. Predpisane teme naj bi mlade plesalce vzpodbudile v kritična razmišljanja o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih avtorjev, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki tekmovanje organizira.

Ker so preteklo poletje zaznamovale smrti treh velikih, za ples pomembnih ljudi - Pine Bausch, Mercea Cunninghama in Michaela Jacksona, so mladi plesni ustvarjalci letos dobili nalogo preučiti te pomembne avtorje in njihovo delo ter pristopiti k temi na svoj način.

Na razpis je prispelo 79 prijav iz Slovenije in 11 iz tujine. Strokovna žirija je v finalni izbor uvrstila 44 koreografskih miniatur.

O nagrajencih na finalni prireditvi je odločala strokovna žirija v sestavi Mateja Bučar (predsednica), Martina Ruhsam in Gregor Kamnikar.

Tekmovanje mladih plesalcev OPUS 1 - plesna miniatura v Celju poteka od leta 1992. Na njem sodelujejo mladi plesalci v starosti od devet do 24 let, ki se preizkusijo v malih plesnih oblikah - avtorskem solo plesu in kompozicijah za največ dva plesalca, ki trajajo od dveh do tri minute in pol.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/opus-1-plesna-miniatura