V SNG Nova Gorica mednarodna mladinska koprodukcija o migracijah in identiteti

Avtor: STA

Na malem odru SNG Nova Gorica bodo premierno uprizorili mednarodno mladinsko koprodukcijo Kdo sem v režiji Tijane Zinajić. Predstava je nastala v sodelovanju med šestimi gledališči iz Slovenije, Velike Britanije, Nemčije, Italije in Francije. V njej so mladi na podlagi dramskega dela francoske dramatičarke Nadege Prugnard raziskovali identiteto.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Pri nastajanju projekta so se nastopajoči iz sodelujočih držav - Tina Malenšček in Rebeka Štokelj Hlede iz Slovenije, Jule Viebrock iz Nemčije, Mariana De Freitas Mothe iz Italije, Quentin de Brito iz Francije in Tendayi Mutongerwa iz Velike Britanije - spraševali o migracijah in identiteti: od kod prihajam, kdo sem, ali sem Evropejec ali sem Afričan ali sem Južnoameričan.

Kot je povedala režiserka, je bilo dramsko delo francoske dramatičarke zgolj osnova za predstavo, saj so sicer izhajali iz osebnih zgodb in izkušenj v kombinaciji s tem besedilom. Pri tem so se spraševali predvsem o tem, kako živeti svoje življenje, zakaj jim to vzame tako velik del, ko pa bi raje živeli svojo mladost.

Predstavo so po režiserkinih besedah pripravljali v Nemčiji in Italiji na intenzivnih vajah, prvič pa bo uprizorjena v Novi Gorici. Potekala bo v angleškem in drugih evropskih jezikih.

Koprodukcija je nastala v sklopu evropskega projekta ID: Babylon, ki ga sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa. Producenti so SNG Nova Gorica, Gledališče Glej, delleAli teatro iz Italije, Das Letzte Kleinod iz Nemčije, Theatre du Pelican iz Francije in The Albany iz Velike Britanije.

ID: Babylon je gledališki projekt, preko katerega raziskujejo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Njihovi interesi, upanja in strahovi bodo temelj za nastanek del.

"Partnerji projekta smo ID: Babylon ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi," so zapisali na spletni strani Gleja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-mednarodna-mladinska-koprodukcija-o-migracijah-in-identiteti