Staš Ravter imenovan za ravnatelja ljubljanske Opere

Avtor: STA

Z 10. februarjem je bil za ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana imenovan Staš Ravter, ki je javni zavod od aprila lani vodil kot vršilec dolžnosti. Na položaj za nadaljnjih pet let ga je imenoval minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič. Ljubljanska Opera je ravnatelja dobila po treh neuspelih razpisih za ta položaj.


Foto: Tamino Petelinšek/STA

Imenovanje so potrdili v Operi, kjer so bili že dlje časa brez ravnatelja s polnimi pooblastili, in sicer od odstopa Petra Sotoška Štularja, ki je zavod zapustil marca 2018, pol leta pred zaključkom mandata.

Še pred tem je ministrstvo maja 2017 objavilo prvi razpis, ker pa noben od prijavljenih kandidatov ni dobil podpore svetov zavoda, je razpis padel, zato so ga konec leta 2017 ponovili.

Po odstopu Sotoška Štularja je ministrstvo aprila 2018 za v.d. ravnatelja imenovalo Rajka Meserka, nato pa konec istega leta objavilo še en razpis, na katerem prav tako ni bil izbran noben kandidat.

Aprila 2019 je Meserka na mestu v.d. nasledil Staš Ravter, diplomirani dramaturg, ki je bil pred leti direktor Slovenske kinoteke. Ministrstvo pa je nato objavilo še četrti razpis, na katerem je bil zdaj izbran za ravnatelja Opere s polnim mandatom.

Na zadnji razpis se je prijavilo šest kandidatov. Ministrstvo je svetu zavoda v predhodno mnenje predlagalo štiri, Ravterju pa so člani sveta izrekli soglasno podporo, so pojasnili v Operi.

"Vizija vodenja zdajšnjega ravnatelja za petletno obdobje je poglobljena in celovita, kar je ocenilo tudi ministrstvo. Ravnatelj je v svojem programu izpostavil vse ključne in poglavitne izzive vodenja te pomembne nacionalne institucije in podal izjemno dodelano, uravnoteženo in izvedljivo vizijo programskih usmeritev. V programu je izpostavil nabor bistvenih ukrepov programske zasnove, ki so glede na razpoložljiva finančna, kadrovska in materialna sredstva v tem obdobju realni in izvedljivi," so zapisali v Operi.

Po njihovih pojasnilih je izpostavil predvsem vidik pridobivanja dodatnih finančnih sredstev iz drugih virov, saj se zaveda potenciala, ki ga ima zavod v odnosu do vseh deležnikov. V programu je zajel nove razvojne oblike, pomlajevanje občinstva, njihov razvoj in izobraževanje ter izpostavil željo po sodelovanju z izobraževalnimi institucijami, ki bi pripomogle pri oblikovanju novih kadrov.

"Vizijo vodenja utemeljuje tudi z ravnovesjem med tako imenovanim stalnim oziroma 'železnim' repertoarjem in zasledovanju novih principov in trendov sodobnega izražanja umetnosti z oblikovanjem kakovostnih produktov z ustreznimi trženjskimi prijemi. Če povzamemo program za obdobje petih let, je ta ambiciozno naravnan, v duhu sinergije med umetniškim in poslovnim delom, kar je ugotovil tudi strokovni svet zavoda," so zapisali v Operi.

Kot so še dodali, se skozi tako zastavljen program in vizijo krepi ugled slovenskega narodnega gledališča v državi, veča poslovna stabilnost in z novimi promocijsko-tržnimi pristopi raste tudi zanimanje in obisk. "Cilj je torej nacionalno operno in baletno gledališče obogatiti s klasičnim repertoarjem, s svežimi dodatnimi glasbenimi in plesnimi vsebinami za vse generacije in ugled gledališča uveljaviti tudi v mednarodnem prostoru."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stas-ravter-imenovan-za-ravnatelja-ljubljanske-opere