Mariborska Drama z Brezmadežno v Trstu

Avtor: STA

Drama SNG Maribor bo z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata danes nastopila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Predstava, v kateri igra Nataša Matjašec Rošker, je nastala po romanu Marijin testament irskega pisatelja Colma Toibina. Gre za zgodbo matere, ki se spominja svojega sina in njegove brutalne smrti na križu.


Foto: Aljoša Rebolj

Z romanom Marijin testament iz leta 2012 je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Toibin po navedbah Slovenskega narodnega gledališča Maribor humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas.

"2000 let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Predstava je od premiere septembra 2016 v Mariboru odmevno gostovala na Hrvaškem, v Španiji in v Mehiki.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko in Primož Hladnik iz zasedbe Silence. Pri predstavi so sodelovali še Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj in Marjeta Borštnar Mini.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-z-brezmadezno-v-trstu