V LGL sedemurno gledališko popotovanje Sedem vprašanj o sreči

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo danes premiera gledališkega potovanja Sedem vprašanj o sreči po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka v režiji Tomija Janežiča. Skozi zgodbo o iskanju modre ptice ustvarjalci pišejo lastno in družbeno zgodbo o družini, nasilju, spominu, sanjah, smrti, radostih, ljubezni, prihodnosti, slovesu in smislu.


Foto: Jaka Varmuž

Ustvarjalci predstave Sedem vprašanj o sreči so kot izhodišče za ustvarjalni proces vzeli Modro ptico Nobelovca Maeterlincka, zgodbo o arhetipskem potovanju v iskanju sreče, in ustvarili "predstavo o gledaliških prostorih". V vnovičnem sodelovanju Janežiča s scenografom Brankom Hojnikom je tudi v tej predstavi prav posebna pozornost posvečena prostoru kot mestu domišljije.

Sedem vprašanj o sreči je sedem ur trajajoče gledališko potovanje, predstava o predstavi, zgodba o zgodbi, po svoje nadaljevanje ustvarjalnega procesa, ki se je z delom ekipe začel pri uprizoritvi še ni naslova. Ta deseturna predstava v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča je lani na Borštnikovem srečanju med drugimi prejela veliko nagrado za najboljšo uprizoritev, Janežič pa nagrado za režijo.

Janežič je v zadnjih letih v različnih državah ustvaril več nenavadno dolgih predstav, ki skušajo z dekonstrukcijo gledališča poudariti njegovo čudežnost ter v ospredje postavljajo skupnost, udeleženo v dogodku, so spomnili v LGL.

Glede na sodobno obsedenost s srečo ni odveč omeniti, da otroka modre ptice, takšne, ki preživi na svetlobi dneva, v zgodbi nikoli ne najdeta. "Kar pa ne pomeni, da ne doživita in ne preživita ogromno (morda kar vse življenje?) in da se na poti zaradi vsega, kar srečata, ne spremenita - s tem pa se spremeni tudi njun pogled na svet, v katerega se po sanjskem življenju vrneta. Z drugimi besedami: ni rečeno, da sreče ne najdeta. Vendar ne smemo pozabiti, da se modre ptice nista odpravila iskat zaradi sebe...," še piše v najavi predstave LGL, nastale v koprodukciji s SMG.

V predstavi igrajo Lovro Finžgar, Sonja Kononenko, Boris Kos, Maja Kunšič, Jure Lajovic, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Anja Novak, Matej Recer, Nina Skrbinšek in Matija Vastl ter Janežič, Nataša Keser in Daniel Day Škufca kot gostje. Kostumografka je Marina Sremac, oblikovalci svetlobe Janežič, Hojnik in Maša Avsec, oblikovalci zvoka Janežič, Sven Horvat in Luka Bernetič, oblikovalki maske pa Marina Sremac in Nina Jordanovski. Pri pripravi predstave so sodelovali še asistenti režiserja in dramaturga ter scenografa, besedila zanjo in izbor glasbe pa podpisujejo ustvarjalci.

Kot so še zapisali v LGL, je Modra ptica po premieri v Moskovskem umetniškem gledališču v režiji Konstantina Sergejeviča Stanislavskega leta 1908 in na Broadwayu dve leti kasneje doživela vrsto izvedb, radijskih in filmskih priredb, po njej pa je nastala tudi televizijska serija.

Po uspehu, ki ga je igra imela, je Georgette Leblanc v sodelovanju z Maeterlinckom leta 2013 napisala še roman za otroke. V LGL je uprizoritev drame s prvotnim naslovom Sinja ptica leta 1964 v režiji Jožeta Pengova predstavljala enega od vrhuncev tedanjega marionetnega odra. Likovno podobo predstave je tedaj ustvaril slikar France Mihelič, glasbo pa je podpisal skladatelj Uroš Krek.

Predstava Sedem vprašanj o sreči v režiji Janežiča se danes začne ob 16. uri, potekala pa bo po različnih prizoriščih gledališča. V LGL jo priporočajo mladim od 15. leta dalje in odraslim. Ponovitev sledi v soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-sedemurno-gledalisko-popotovanje-sedem-vprasanj-o-sreci