V Mini teatru lutkovna predstava, postavljena v srednjeveško Ljubljano

Avtor: STA

V Mini teatru bo popoldne premiera lutkovne predstave z naslovom Stara Ljubljana/Mehanične lutke. Ustvarjalci predstave bodo "s pomočjo igralca in glasbenikov v mehanični strukturi, ki deluje sama in proizvaja najrazličnejše prizore in scene, nadgrajena z živimi animiranimi lutkovnimi scenami, poskušali ujeti utrip srednjeveške Ljubljane".


Pri tem bodo uporabili tekste Janeza Lombergarja in Roberta Waltla, ki so nastali po Valvasorjevih zapisih (legende o Ljubljani), zgodovinska besedila o srednjeveški Ljubljani ter pesmi Grafenauerja in Franceta Prešerna.

V predstavi se bodo osredotočili na Ljubljano 16. stoletja, ko je bilo srednjeveško življenje v mestu zelo burno in dinamično. V mestu so bolj ali manj složno prebivali katoliki, protestantje in Judje, mesto so večkrat oblegali Turki. Skozi mesto se je po poroki s špansko princeso s prvim slonom sprehodil sam cesar Maksimilijan II in tako so Ljubljančani še pred Dunajčani videli slona, so spomnili v Mini teatru.

Srednjeveška Ljubljana je bila tudi center družabnega življenja. Prirejale so se srednjeveške pasijonske igre, prihajali so italijanski ulični lutkarji. Ob Trubarju in njegovih pristaših se je razvijal nov jezik, posebno živahnost mestu so dajali tudi Judje. V Ljubljanico so namakali goljufive peke, po legendi pa je v reki prebival tudi Povodni mož, ki je na Starem trgu pod lipo ugrabil lepo Urško, so utrip mesta opisali v gledališču.

V predstavi, ki jo je režiral Robert Waltl, nastopa igralec Tadej Pišek in glasbeniki skupine Noreia, ki so tudi ustvarili glasbo za predstavo in songe po pesmih Nika Grafenauerja.

Mehanične lutke so stare že stoletja, z robotizacijo in novimi tehnologijami pa ta romantična tehnološka izmišljija dobiva nove razsežnosti, so zapisali v Mini teatru.

Scena prestave, namenjene družinam z otroki, starejšimi od štirih let, je izrezljana maketa srednjeveške Ljubljane, zanjo in za lutke je poskrbel Robert Smolik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-lutkovna-predstava-postavljene-v-srednjevesko-ljubljano