V Mariboru znova mednarodno operno tekmovanje Ondina Otta

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Maribor bo od danes do sobote sedmič gostilo mednarodno tekmovanje opernih pevcev Ondina Otta.


 

Na tekmovanju, ki ga v Mariboru pripravljajo že od leta 1999, bodo sodelovali mladi operni pevci iz 14 evropskih držav, vrhunec pa bo tudi tokrat sobotni gala koncert finalistov.

Sedeminpetdeset kandidatov iz Bolgarije, Češke, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Izraela, Japonske, Koreje, Kitajske, Madžarske, Srbije, Ukrajine in Slovenije bo na današnjem izločitvenem delu, petkovem polfinalu in sobotnem finalu ocenjevala mednarodna žirija. V njej so priznani strokovnjaki s področja operne umetnosti, predsedoval pa ji bo direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Vrhunec tekmovanja bo sobotni gala koncert finalistov skupaj s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona. Takrat bodo tudi razglasili zmagovalce in podelili tri denarne nagrade v višini 4000, 2000 in 1000 evrov. Zmagovalec bo ob denarni nagradi dobil tudi priložnost za sodelovanje pri eni izmed produkcij mariborske operne hiše.

Na zadnjem tekmovanju oktobra 2008 je zmaga odšla v Grčijo z Zinovio-Mario Zafeiriadou, drugo mesto je osvojil Srb Marko Kalajanovič, tretje pa Ukrajinka Olga Fomičova. Ob 150. obletnici rojstva Giacoma Puccinija so takrat v okviru tekmovanja za Voci Nuove Pucciniane nagrado za novi puccinijevski glas podelili domači sopranistki Urški Arlič.

Mariborsko tekmovanje nosi ime v Trstu rojene najvidnejše slovenske sopranistke Ondine Otte Klasinc, ki je ob največjih svetovnih opernih odrih več kot 15 let ustvarjala tudi na odru mariborskega gledališča. Njen repertoar je obsegal več kot 60 vlog, po končani karieri pa je svoje znanje in bogate izkušnje podajala mladim na Akademiji za glasbo v Ljubljani in pedagoški fakulteti v Mariboru. Za svoje delo je prejela kopico uglednih domačih in tujih nagrad ter priznanj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-znova-mednarodno-operno-tekmovanje-ondina-otta