Ob prelomu leta: Revija Maska že 100 let z umetnostjo in mislijo prebija meje mogočega

Avtor: Maja Čehovin Korsika / STA

V prihodnjem letu bo 100. obletnico izida prve številke obeležil časopis za scenske umetnosti Maska. Danes nad revijo bdi zavod Maska na čelu z direktorjem Janezom Janšo, ki je ob jubileju spomnil, da je geslo revije z umetnostjo in mislijo prebijati meje mogočega. Zavod v prihodnjem letu pripravlja tudi izid 200. številke revije Maska.


Pred 100 leti Maska prvič ponudi vpogled v aktualno umetniško in kulturno prakso

Maska, časopis za scenske umetnosti, je prvič izšel 1. oktobra leta 1920. "Ko nek pojav v kulturi obeležuje 100 let od nastanka, takoj pomislimo na nekaj čvrstega, trdnega, na nek objekt, arhitekturo, institucijo. Zagotovo ne na revijo o umetnosti, še posebej ne v današnjem času, ko je prostor za razmišljanje in dokumentiranje umetnosti skrčen na minimum," je ob bližnji 100. obletnici izida prve številke revije razmišljal Janša.

Sogovornik je spomnil, da je bil prvi urednik revije igralec, režiser in kulturni aktivist Rade Pregarc. V dobrem letu je izšlo osem številk Maske, potem pa revija ugasne. Vsebinsko je bila Maska v začetkih osredotočena na aktualno umetniško in kulturno prakso doma in v tujini, je povedal Janša.

Revijo je leta 1985 ponovno obudila Zveza kulturnih organizacij, urednikovanje pa sta prevzela pisatelj in dramatik Peter Božič ter pisatelj Tone Peršak, tedaj predavatelj na AGRFT. Začetni namen tedanjih ustanoviteljev je bil ponujati didaktično snov ljubiteljem gledališča. V začetku 90. let so izšle tudi štiri številke mednarodne gledališke revije Euromaske v angleščini, ki sta jo urejala Dragan Klaić in Dušan Jovanović.

Božič in Peršak sta kmalu za tem urednikovanje Maske prepustila Maji Breznik in Ireni Štaudohar, ki sta popolnoma prenovili vsebinski profil in politiko revije ter jo poimenovali Maska z jasnim navezovanjem na progresivnost prve Maske, se je spominjal sogovornik. Leta 1993 sta Polona Mertelj in Irena Štaudohar ustanovili zavod, ki je postal tudi založnik revije.

Leta 1998 sta se zavod in revija Maska ponovno znašla na prelomu. Tedaj je ustanoviteljstvo prevzelo sedem zainteresiranih kulturnih delavcev, odgovorni urednik Maske je postal umetnik Emil Hrvatin, danes znan kot Janez Janša. Leta 2002 je Maska postala dvojezična revija in je izhajala tudi v angleščini. Po letu 2006 so bile odgovorne urednice Maske Katja Praznik, Maja Murnik, Amelia Kraigher, Andreja Kopač, aktualni urednici revije pa sta Pia Brezavšček in Alja Lobnik. Danes je sozaložnik in mednarodni distributer Maske britanski založnik Intellect Ltd. iz Bristola.

Maska vztraja brez institucionalne zaslombe

Maska ni nikoli imela trdne institucionalne zaslombe in tudi danes je njen založnik po besedah Janše prekerna nevladna organizacija Maska. "V boju za institucionalno avtonomijo se je Maska vselej upirala normativiranju, standardiziranju in indeksiranju. Njeno geslo je z umetnostjo in mislijo prebijati meje mogočega," je poudaril.

Skozi Masko, najprej revijo, potem tudi založniško in produkcijsko hišo, so se po besedah Janše "izoblikovale generacije piscev, urednikov, oblikovalcev, prevajalcev, lektorjev in drugih sodelavcev, ki so iskali in izoblikovali jezik, s katerim je mogoče zapopasti tudi najbolj drzne umetniške pojave".

In kako bodo v zavodu obeležili 100. obletnico Maske? V letu 2020 bodo izšle kar tri 200. številke Maske, označene kot 200a, 200b in 200c. Vsebine teh izdaj bodo neposredno povezane s številnimi predavanji in debatami, ki se bodo zvrstile v teku leta.

Jubilej bo septembra zaznamoval tudi simpozij

Osrednji dogodek ob 100. obletnici Maske pa v zavodu načrtujejo med 9. in 13. septembrom, ko bodo organizirali simpozij, na katerem bodo svoje aktualne raziskave predstavili mednarodno uveljavljeni raziskovalci sodobnih umetnosti, med njimi številni nekdanji in sedanji sodelavci Maske iz Slovenije in širše regije. Janša je dodal, da bodo premierno predstavili tudi projekt Mateje Bučar, kot si ga je predstavljala že leta 2006 ob izidu 100. številke revije Maska.

Janša je ob tem spomnil, da so na bližnji jubilej mislili že ob omenjenem mejniku za revijo leta 2006. V Moderni galeriji so tedaj pripravili razstavo 48 zamisli projektov, ki naj bi jih ustvarjalci naredili leta 2023, ko bi po tedanjih predvidevanjih izšla 200. Maska. "Tempo izhajanja se je medtem spremenil, 200. številka bo izšla že v letu 2020. Razstavo uresničenih del pa bomo v MSUM+ kljub temu pripravili leta 2023, kot je bilo predvideno. Do takrat bomo vsako leto realizirali en ali dva projekta," je napovedal Janša.

Celotna vsebina vseh 200. številk Maske bo na voljo tudi v digitalni obliki na Mrežnem muzeju MSUM. Ob 200. izdaji pa bo Maska dobila tudi novo grafično podobo, ki nastaja v sodelovanju s študenti magistrskega študija grafičnega oblikovanja na ALUO v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-prelomu-leta-revija-maska-ze-100-let-z-umetnostjo-in-mislijo-prebija-meje-mogocega