Obuti maček v SMG družinski mijauzikl za vse generacije

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili mijauzikl Obuti maček, ki ga je po besedilu Andreja Rozmana Roze režiral Vito Taufer. Mijauzikl v svoji večplastnosti otrokom ponuja pravljičnost in dinamično dogajanje, odraslim pa duhovite besedne domislice in družbenokritične osti. Premieri bosta v soboto.


Foto: Miha Fras

Andrej Rozman Roza je, kot je povedal na današnji novinarski konferenci, Obutega mačka - predstavo so pred leti že postavili na oder v Špas teatru - napisal po klasični pravljici bratov Grimm, le da je dodal nekaj elementov. Za tokratno uprizoritev pa je mijauzikl razširil predvsem zaradi glasbe, ki jo tokrat izvajajo v živo. Izvajajo jo Jure Ivanušič, Uroš Maček, Vasko Atanasovski, Žiga Golob in Marjan Stanić, ki jim je Rozman Roza v tokratni uprizoritvi namenil tudi vlogo v predstavi.

Glasbo za predstavo, ki je nastala v koprodukciji s koprskim gledališčem, sta napisala Nana Forte in Ivanušič. Po besedah slednjega je zelo raznolika, kot so raznoliki liki in fabula predstave ter sega od renesančne, preko sambe in valčka pa do koračnice in tanga. Kot je še povedal, se pri pisanju nista omejevala s tem, da v predstavi ne nastopajo zverzirani pevci, zato je glasba mestoma zelo zahtevna.

Pravljice so po Tauferjevih besedah same po sebi performativen žanr, saj so se nekoč pripovedovale. "So duhovna hrana, ki je danes žal zanemarjena," je povedal in dodal, da pravljice spodbujajo in razvijajo našo domišljijo, ta pa je ključna za človeštvo. Pravljica ima po njegovih besedah dva pola, in na občinstvu je, da sprejme odločitev. "Pravljice so tiste mantre, ki nas spremljajo celo življenje. Do njih se opredeljujemo celo življenje," je še povedal režiser, ki pravi, da svoje predstave vedno režira za najširše občinstvo in da nikoli ne dela razlik med tem, ali režira predstavo za otroke ali odrasle.

Tudi Rozman Roza vedno, ko piše za otroke, obenem nagovarja odrasle. Seveda ne nagovarja vseh z istimi elementi, saj stvari dojemajo različno. "Otroci marsičesa še ne morejo razumeti, odraslim se kdaj zdi kaj otročje," je povedal.

Kot so vsebino predstave povzeli v gledališču, je Obuti maček zgodba o mlinarjevem sinu Maticu, ki po očetovi smrti kot dediščino dobi le hišnega mačka Fritza. A ta se kmalu izkaže kot neprecenljiv sopotnik, saj s svojo iznajdljivostjo Maticu pomaga, da osvoji srce lepe kraljične Marjetice, premaga zlobnega grofa Brdavška, ki mu je obljubljena zamož, in na koncu zasede prestol.

Rok Matek, ki je prevzel vlogo Mačka, je svoj lik opisal kot "čutno in sočutno zver", ki ima vse elemente živalskosti, je drzen, iznajdljiv pogumen, manipulativen, ciničen, pa tudi sočuten. Je lik, za katerega se mora vsak posameznik sam pri sebi odločiti, če je dober ali negativen. Asistent režije Mitja Lovše je dodal, da je v predstavi pravzaprav Maček tisti, ki ustvarja fikcijo in ne ljudje in da je ta vidik še pomembnejši kot to, ali je dober ali slab. Anja Drnovšek, ki igra Marjetico, pa je svoj lik opisala z besedami, da "ne gre za pasivno princesko, ki čaka na princa na belem konju, da jo odreši, ampak si kar sama priskrbi belega konja in odjezdi proti princu".

V predstavi igrajo še Luka Cimprič (Matic), Ivan Rupnik (Kralj), Maruša Oblak (Kraljica) in Ivan Godnič (Brdavšek). Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, scenografka in kostumografka Barbara Stupica, avtorja projekcij sta Barbara Stupica in Nejc Saje, ki je poskrbel tudi za video.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/obuti-macek-v-smg-druzinski-mijauzikl-za-vse-generacije