Premiera nove predstave Magdalene Reiter Conversation pieces

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bo drevi ob 20. uri premiera sodobnoplesne predstave Conversation pieces v koreografiji Magdalene Reiter. V Sloveniji živeča poljska plesalka je predstavo ustvarila v sodelovanju z najstarejšim sodobnoplesnim ansamblom v regiji, zagrebškim Studiom za suvremeni ples. Ponovitvi bosta v torek in sredo.


Foto: Neven Petrović

Magdalena Reiter, plesalka, koreografinja in pedagoginja, rojena v Gdansku, ki se je pred 17 leti preselila v Ljubljano, s prodornim in izstopajočim izrazom sooblikuje slovensko sodobnoplesno krajino ter s predstavami žanje nagrade tako v doma kot v tujini. Svojo novo predstavo je poimenovala Conversation pieces, v navezavi na portretni žanr iz 18. stoletja, v angleščini poimenovan conversation piece. Na tem je portretirana skupina srednjega sloja, ki je predstavljena v domačem ali podeželskem okolju; vključena je v pogovor ali drugo formo družbene interakcije.

John Berger je nekoč dejal, da je način, na katerega gledamo umetniško delo, pogojen z vrsto predpostavk: idejami lepote, resnice, civilizacije, forme, statusa in okusa. V tem kontekstu je materija sodobnega plesa še bolj krhka, težje oprijemljiva in izmuzljiva, zlasti če njegov vsebinski arhiv ne izhaja iz opisnega, vnaprej izrisanega okvirja, kateremu se telo prilagaja, temveč samo telo odpira svoj lastni prostor interpretacij, je v besedilu, ki spremlja predstavo, opomnila dramaturginja Vedrana Klepica.

"Zato je Magdalena Reiter svojo novo predstavo simbolično poimenovala Conversation pieces - ne določujoč smeri in silnic pogovora - bodisi med koreografom in plesalko ali med plesalko in občinstvom. Primarno se osredotoča na (ženska) telesa in njihove lastne monologe, njihovo izčrpanost in omejitve, s katerimi se srečujejo - pozicioniranje enega nasproti drugemu, definiranje enega izoliranega telesa znotraj telesa skupine ter znotraj samega prostora in časa. Še bolj je pomembno, da konstelacije znotraj njenega koreografskega jezika ustvarjajo vizualne reference na percepcije ženskega telesa, ki se vedno izognejo popolni interpretacijski opredelitvi," je še zapisala dramaturginja.

Predstava je nastala v produkciji Zavoda Mirabelka in Studia za suvremeni ples. Ta je bil ustanovljen leta 1962 in je najstarejši sodobnoplesni ansambel v regiji. V predstavi plešejo Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Martina Tomić, Ana Mrak, Ida Jolić in Una Štalcar Furač. Kostumografijo podpisuje Ana Savić Gecan, scenografijo Andrej Rutar, glasbo pa Nenad in Alen Sinkauz.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-nove-predstave-magdalene-reiter-conversation-pieces