V ljubljanskem Baletu že 150. ponovitev Hrestača

Avtor: STA

Priljubljen balet Hrestač - Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vamosa bo v torek v SNG Opera in balet Ljubljana dočakal že 150. ponovitev. To dokazuje, da je baletna uspešnica na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, ki s svojo čarobnostjo poskrbi za praznično vzdušje, tudi med slovenskim občinstvom zelo priljubljena.


Foto: Arhiv SNG Opera in balet Ljubljana

Po besedah umetniškega vodje baleta po pooblastilu Petra Đorčevskega, ki v baletu tudi nastopa, je predstava "za ta čas ravno prav lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča". Kot je dodal, je 150. ponovitev baleta velik dogodek in praznik vsakega gledališča, zato so na visoko številko upravičeno ponosni.

Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval na Dumasovi adaptaciji pravljice E. T. A. Hoffmanna Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je v življenju storil, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek.

Predstava z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi, je bila na odru SNG Opera in balet Ljubljana premierno uprizorjena 28. novembra 2002. V osrednjih vlogah bosta med drugim nastopila tudi mednarodno priznana solista, Lisa Pavlov kot Clare in Timoteo Mock kot Hrestačev duh.

Vstopnice za decembrske predstave Hrestača, ki se bodo zvrstile do sobote, so pošle že konec oktobra, so sporočili iz ljubljanske operno-baletne hiše, kjer bodo ta mesec izdali posebne razglednice z motivom Hrestača.

Balet Hrestač je bil sicer na odrskih deskah ljubljanske Opere prvič izveden že leta 1940, ko mu je slovensko ime Hrestač dal tedanji upravnik, pesnik Oton Župančič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanskem-baletu-ze-150-ponovitev-hrestaca