Na Ta veseli dan kulture spet vrsta prireditev

Avtor: STA

Na današnji 3. december, dan rojstva Franceta Prešerna, bodo kulturne ustanove ponovno odprle svoja vrata. Na Ta veseli dan kulture, kot se imenuje akcija, ki bo letos 20. po vrsti, se bodo po vsej Sloveniji zvrstile razstave, predstave, vodenja, delavnice in drugo.


Foto: Pixabay

Po vsej državi se bo zvrstilo več kot 300 brezplačnih dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike, so sporočili z ministrstva za kulturo.

V Ljubljani si bo med drugim mogoče ogledati stalne in občasne razstave v vseh nacionalnih in pooblaščenih muzejih, galerijah in drugih javnih zavodih, organizirani bodo tudi vodeni ogledi. Različne aktivnosti pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v Narodni in univerzitetni knjižnici, Gledališkem muzeju Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi), Mestni knjižnici Ljubljana in v Cankarjevem domu.

V Slovenskem šolskem muzeju bodo učne ure lepopisa, v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljanskem ter Slovenskem mladinskem gledališču pa brezplačne predstave. V Slovenski kinoteki bo potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, v sklopu Festivala Ljubljana pa bo na sporedu božični koncert učencev glasbene šole Franca Šturma. Program za najmlajše pripravljajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, Muzeju novejše zgodovine Slovenije ter gledališkem in šolskem muzeju.

Podobno bo tudi v Mariboru in drugod po državi. V Ljubljani bodo na dan odprtih vrat slovenske kulture predstavili še novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ta-veseli-dan-kulture-spet-vrsta-prireditev