Slovenska oblikovalca nagrajena na bienalu gledališkega plakata v Varaždinu

Avtor: STA

Na 6. Bienalu gledališkega plakata v Varaždinu je žirija podelila nagrado za najboljši plakat Danijeli Grgić za uprizoritev Ivanov SNG Drama Ljubljana ter Aljoši Bagoli za uprizoritev Pohujšanje v dolini šentflorjanski, koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma.


Dobitnica nagrade Danijela Grgić, foto: Krešimir Đurić

Bienala gledališkega plakata v Varaždinu se sicer udeležuje več deset avtorjev s 50 gledališkimi plakati iz Slovenije, Bosne, s Kosova, iz Srbije in s Hrvaške. Prvi bienale je potekal leta 2009 in od tedaj predstavlja priložnost za srečevanje in strokovno izmenjavo mnenj ter dela oblikovalcev na področju gledališča v nekdanji Jugoslaviji, so ob prejemu nagrad hišnih oblikovalcev zapisali v ljubljanski Drami.

Ob vsakem bienalu izide tudi katalog, v katerem skušajo organizatorji gledališki plakat razviti v svojevrstno umetniško formo. "Visoka kakovost letošnjih plakatov z vseh območij nekdanje Jugoslavije nakazuje, da je drzen pristop k oblikovanju znotraj gledališča še vedno prisoten tudi pri nas, in gledališke hiše tudi po tej plati uvršča med najbolj prodorne in sodobne ustvarjalce v evropskem prostoru in širše," menijo v Drami.

Najboljši plakati bodo do 10. decembra razstavljeni v veliki koncertni dvorani Hrvaškega narodnega gledališča v Varaždinu. Izbor vseh najboljših plakatov dosedanjih bienalov bo prihodnje leto razstavljen tudi v galeriji Zlati Ajngel v Varaždinu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-oblikovalca-nagrajena-na-bienalu-gledaliskega-plakata-v-varazdinu