V Gledališču Celje krstna uprizoritev komedije Vsak glas šteje

Avtor: STA

V Gledališču Celje bodo nocoj ob 19.30 krstno uprizorili komedijo Vsak glas šteje dramatičarke Ize Strehar v režiji Ajde Valcl. Besedilo je prejelo nagrado žlahtno komedijsko pero 2018. Za temo komedije je dramatičarka izbrala predvolilno politično zakulisje, so sporočili iz gledališča.


Foto: Jaka Babnik

Gre za politično satiro, ki prerivanje za oblast in barantanje s položaji, karierami in financami kaže tako suho in cinično, da vsa banalnost golega trgovanja z družbenimi odnosi zadene gledalca direktno v obraz. Kritično ost neposredno usmerja na svoje poudarjeno poenostavljene like, posredno pa tudi na gledalca v dvorani, ki se zlahka prepozna v vlogi javnosti tukaj in zdaj, te javnosti, ki bodoče ali aktualne politike presoja po njihovi popularnosti in s tem sodeluje v začaranem krogu neumnosti in pritlehnosti, ki jo gleda na odru, navajajo v gledališču.

Strokovna žirija za nagrado žlahtno komedijsko pero 2018 pa je zapisala, da je komedija Vsak glas šteje duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij. V celotni parodiji je nepremakljivo samo mlado dekle, hči predsedniškega kandidata, ki v svoji feministični drži pogumno kljubuje seksistični moški matrici in ostaja neomajno na položaju mačistične borke za svoje pravice, je ocenila žirija.

Navedli so tudi, da se igra norčuje tako iz lobističnih mrež, medijev, vplivnih povezav, kratkotrajnega uspeha in slave, ki ju omogočajo mediji, starih stricev iz ozadja in t.i. novih obrazov, seksizma in celo zagledanosti v odrešitev new age receptov o zdravem življenju.

Ustvarjalci predstave so režiserka Ajda Valcl, dramaturginja Alja Predan, scenografka Urša Vidic, kostumografka Sanja Grcić, avtorica glasbe Polona Janežič, lektor Jože Volk, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in asistentka kostumografke Maša Knez. Igrajo pa Andrej Murenc, Aljoša Koltak, Maša Grošelj, Renato Jenček, Živa Selan, Igor Žužek, Tanja Potočnik in Tarek Rashid.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-celje-krstna-uprizoritev-komedije-vsak-glas-steje