V mariborski Drami Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega

Avtor: STA

V Drami Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo danes premierno uprizorili predstavo Mostovi in bogovi, ki je nastala po motivih iz del mariborskega pisatelja Toneta Partljiča. Z njo se želijo ob stoletnici gledališča pokloniti Mariboru, njegovi zgodovini, prebivalcem in neutrudnemu mestnemu kronistu Partljiču.


Foto: Damjan Švarc

Avtor odrske priredbe je letošnji Grumov nagrajenec Nejc Gazvoda, ki je ustvaril dramsko besedilo na podlagi Partljičevih novel iz knjige Ljudje iz Maribora (2017), romana Sebastjan in most (2014) in romana Pasja ulica (2013).

"Vzel sem like, situacije in motive, ki so prisotni pri Tonetovemu pisanju, iz tega pa naredil celoto oziroma kalejdoskop zgodb. Ima zgodovinski zamah od prve svetovne vojne do danes in je zgodba mesta, a se izogibamo faktom. Tako beseda Maribor ni nikoli omenjena, čeprav je zelo jasno, da gre za to mesto," je povedal Gazvoda.

Uprizoritev je režiral umetniški direktor mariborske Drame Aleksandar Popovski in "s parado barvitih likov in njihovih zabavnih, tragičnih, napetih, čudovitih zgodb z dodatkom nadrealističnih trenutkov povezuje zgodbe iz knjige v gledališko celoto, ki je nastala na stičišču Maribora in njegovih mostov, ki vežejo mestna bregova, in med nami - 'bogovi' svojih usod in zaščitniki mesta, ki s svojimi potezami pišemo svoje in mestne zgodbe". "Mostovi in bogovi govorijo skozi tisto, kar je bilo, in o tistem, kar bo," sporočajo iz SNG Maribor.

Osrednji lik je Vinko, ki ga igra Petja Labovič. Poleg njega igrajo še Davor Herga, Nejc Ropret, Peter Boštjančič, Eva Kraš, Vojko Belšak, Nataša Matjašec Rošker, Viktor Hrvatin Meglič, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Ksenija Mišič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Mateja Pucko in Irena Varga.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-drami-mostovi-in-bogovi-v-reziji-aleksandra-popovskega