SMG s predstavo Nasprotje stvari na gostovanju v Srbiji

Avtor: STA

Igralska zasedba Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) s predstavo avtorja in režiserja Borisa Nikitina Nasprotje stvari gostuje na mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Desire Central Station v srbski Subotici. Predstava, ki se spogleduje s tematiko fašizma v današnjem času, bo na sporedu nocoj.


Foto: Matej Povše

Predstava pretežno v Baslu delujočega Nikitina raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, med levim in desnim ter med ranljivostjo in minljivostjo, so zapisali v SMG.

Nikitin je na novinarski konferenci ob marčevski premieri predstavo označil za "fašističen" komad. Kot je pojasnil, ga je kot avtorja zanimalo, kaj se zgodi, če se ideje zlijejo druga v drugo. Obenem se je vprašal, kako bi se obnesel avantgarden neofašističen komad. Pri tem je sledil logiki mehanizmov, ki dandanes vzpostavljajo občinstvo in publiciteto.

V vlogah petih črnih klovnov bodo v politično obarvani predstavi nastopili Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef in Stane Tomazin.

Na domačem odru bo predstava znova na sporedu aprila prihodnje leto v okviru Kul abonmaja, so še sporočili iz SMG.

Festival sodobnega gledališča Desire Central Station, ki se je začel 19. novembra, bo do 30. novembra gostil gledališča iz Madžarske, Francije, Srbije, Turčije, Romunije, Hrvaške in Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-s-predstavo-nasprotje-stvari-na-gostovanju-v-srbiji