V Dunajski državni operi po 150 letih na sporedu opera avtorice

Avtor: STA

V Dunajski državni operi bo decembra prvič v 150 letih njenega delovanja na sporedu opera, za katero je glasbo prispevala ženska, poroča britanski The Guardian. Avstrijska skladateljica Olga Neuwirth je ustvarila operno priredbo slovitega romana Virginie Woolf Orlando, skupaj s Catherine Filloux pa je prispevala tudi libreto.


Foto: Pixabay

Olga Neuwirth je ob bližnji svetovni premieri svoje opere, ki bo v Dunajski državni operi na sporedu 8. decembra, povedala, da si želi "resnično pretresti" to prekrasno, staro prizorišče.

Roman Orlando angleške pisateljice Virginie Woolf so mnogi označili za prvi angleški roman s transseksualno vsebino. V začetku romana se Orlando bralcu predstavi kot mlad moški v obdobju elizabetinske Anglije, svoje popotovanje pa sklene kot 36-letna ženska v letu 1928, kar ustreza letu, ko je knjiga izšla.

Ker roman na igriv način raziskuje spolno fluidnost, je skladateljici blizu, odkar ga je prvič prebrala kot najstnica. "Ne gre zgolj za vprašanje spola, saj prevprašuje vse binarne sisteme. Orlando je izjemno človeško bitje, ki pod vprašaj postavlja vse vrste dvojnosti in živi občutenje vmesnosti, tako v vsakdanu kot v umetnosti. Gre za roman o svobodi govora, o tem, da si, kdor si, o tem, da izbereš identiteto, ki ti je blizu in se ne pustiš uokviriti, da si moški ali ženska," je pojasnila.

Opera Olge Neuwirth ima 19 scen, v njej pa se dogajanje premika iz preteklosti do današnjih dni. V vlogi mladega Orlanda bo nastopil transspolni ameriški kabaretni umetnik Justin Vivian Bond, v glavni vlogi pa se bo preizkusila tudi mezzosopranistka Kate Lindsey. Poleg skladateljice in soavtorice libreta pri uprizoritvi sodeluje tudi britanska režiserka Polly Graham, kostume pa podpisuje japonska modna oblikovalka Rei Kawakubo.

Kot še navaja The Guardian, naj bi se v operni umetnosti, ki med vsemi umetnostmi velja za najbolj nenaklonjeno ženskam, stvari vendarle premikale na bolje. Delo L'amour de loin finske skladateljice Kaije Saariaho so leta 2016 uprizorili v newyorški Metropolitanski operi, londonska Kraljeva opera pa se je zavzela, da bo k sodelovanju povabila več režiserk in drugih sodelavk, ki bi klasična dela predstavile v novi luči.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-dunajski-drzavni-operi-po-150-letih-na-sporedu-opera-avtorice