Ljubljanska Drama s tremi predstavami po nekdanji Jugoslaviji

Avtor: STA

SNG Drama Ljubljana v tem tednu nadaljuje gostovanja v državah nekdanje Jugoslavije. V torek bo v Narodnem gledališču v Beogradu predstavila Wildovo Salomo, 6. decembra bo v Zagrebškem gledališču mladih nastopila s koprodukcijo Pogovori o ljubezni, 8. decembra pa v istem gledališču še s predstavo Ali: Strah ti poje dušo.


Foto: Duško Miljanić

Z omenjenimi gostovanji Drama nadaljuje svoje povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije, so sporočili iz nacionalnega gledališča.

Nedavno premierno prikazana Saloma v režiji Eduarda Milerja se dogaja v bibličnem prostoru in času, kjer se srečujejo različni narodi, kulture, religije in filozofije. Nočna gostija razkrije simbolni sodobni svet v malem, svet razvrata, nemoralnosti, sovraštva in neenakopravno porazdeljene moči in bogastva. Prerok Johanaan se vzpostavi kot nasprotje tej dekadenci, katere del je tudi Saloma, ki je pripravljena za njegovo ljubezen žrtvovati vse, tudi njegovo življenje.

Uprizoritev v svojem temelju preizprašuje teme skrbi, ljubezni, poželenja, pa tudi današnjega sveta, v katerem posledice slepega individualizma vse močneje prežemajo socialne antagonizme sodobne družbe. V Beogradu se bo predstavila zasedba s Polono Juh, Igorjem Samoborjem, Gregorjem Bakovićem in Alojzom Svetetom na čelu.

Avtorski projekt Pogovori o ljubezni, ki je nastal v koprodukciji med SNG Drama Ljubljana in Kraljevim gledališčem Zetski dom s Cetinja in je bil prav tako premierno prikazan v tej sezoni, v središče svojega premisleka postavlja ljubezen in medosebne odnose. Režiser Jernej Lorenci je z mednarodno ustvarjalno ekipo iskal novo govorico in obliko naslavljanja ljubezni, jo poskusil umestiti v sodobno družbo ter razumeti razliko med govorico ljubezni in govorom o ljubezni.

Uprizoritev Ali: Strah ti poje dušo je nastala po motivih filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali. Pod taktirko režiserja Sebastijana Horvata je ustvarjalna ekipa razgalila intimno zgodbo ljubezenskega odnosa med starejšo žensko in mlajšim moškim iz 70. let prejšnjega stoletja v Nemčiji. Predstava poleg nestrpnosti v družbi odpira tudi vprašanje medosebnih odnosov, položaja posameznika in ljubezni.

V glavnih vlogah igrata Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug, ki sta na zadnjem Borštnikovem srečanju prejela nagrado za igro.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-s-tremi-predstavami-po-nekdanji-jugoslaviji