Na festivalu Drugajanje v ospredju sodobni ples

Avtor: STA

Festival Drugajanje, ki se danes začenja v Mariboru, nadaljuje s tradicijo zbliževanja mariborskih srednješolcev s sodobno uprizoritveno umetnostjo. V polnoletni, 18. izdaji ostaja programski fokus na sodobnem gledališču in plesu. Prav ples bo letos še nekoliko bolj v ospredju.


Drugajanje je festival, ki ga prireja ljubljanski zavod Bunker v sodelovanju z Drugo gimnazijo Maribor. Gre za koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki so ga začeli z željo, da mlade seznanijo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano, pripeljejo v Maribor.

V zadnjih letih se je vzpostavil kot križišče sodelovanj - med umetniki, producenti in organizacijami, kot sta društvi Nagib Maribor in Moment. "Ne prihajamo več kot nek satelit v Maribor s svojim odrom in predstavami, ampak prihajamo z odprto roko za sodelovanja. Tudi letošnji program je sestavljen iz lokalnih sodelovanj," je povedala producentka festivala Alma R. Selimović.

Vse predstave bodo na matičnem odru - v Amfiteatru Druge gimnazije Maribor. Dogajanje se bo začelo z današnjo, pomenljivo poimenovano predstavo Velika pričakovanja avtorskega kolektiva Beton Ltd. V torek sledi premiera predstave Heroj 3.0, v kateri se doslej že dobro uigrani dvojec Uroš Kaurin in Vito Weis odreka besedam. V sredo pa bodo uprizorili predstavo koreografinje in plesalke Maje Delak z naslovom Samo za danes.

Festival se bo zaključil v četrtek s predstavo Snježane Premuš in Roka Vevarja Poiesis sebstva, ki jo je Klub mladih selektoric izbral kot izziv za svojo generacijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-drugajanje-v-ospredju-sodobni-ples