V ljubljanski Drami premierno Ibsenova Gospa z morja

Avtor: STA

SNG Drama Ljubljana bo nocoj na velikem odru premierno uprizorila igro Gospa z morja Henrika Ibsena. Norveški dramatik je v središče svoje zgodbe, ki se poigrava z norveško mitologijo, postavil vprašanje partnerskega odnosa. Režiral je Tin Grabnar.


Foto: Peter Uhan

Gospa z morja pripoveduje zgodbo Ellide, ki ima ljubečega moža, veliko premoženje, prijetno družinsko okolje in urejeni vsakdanjik, globoko v sebi pa je razklana med predvidljivim življenjem ter nepotešljivo željo po pobegu iz vsakdanje rutine, ki jo uteleša neuresničena ljubezenska zgodba iz njene preteklosti. Ko v simbolno mirno mesto vstopi Tujec, njeno hrepenenje naraste, so o vsebini zapisali v Drami.

Predstava v duhu letošnje sezone, naslovljene Ljubezen, postavlja v ospredje medosebne odnose, hrepenenja ter težke odločitve med individualno strastjo in kolektivno odgovornostjo. Zastavlja si vprašanja, kot so: zakaj se odločamo za bivanje v dvoje, kaj pogojuje naše življenjske odločitve in kje iščemo srečo, zakaj vztrajamo v zvezah, ki so predvidljive, čeprav v njih trpimo, ter ali je nenehno iskanje bolj izpopolnjenega odnosa res tisto, kar nas bo na koncu osrečilo.

Igro so priredili Tin Grabnar, ki je tudi režiral, Brina Klampfer, ki je bila tudi dramaturginja, in Urša Majcen, ki je sodelovala še kot asistentka dramaturgije. Po režiserjevem mnenju se je znameniti dramatik pri tem besedilu psihološko analitično lotil vprašanja ljubezni brez romanticizma skozi zgodbo sedmih ljudi v različnih kombinacijah.

Enega največjih izzivov je ustvarjalni ekipi predstavljala slikovitost pokrajine, v katero je igra umeščena. Odločili so se za uporabo 3D zvoka, s katerim želijo prebuditi domišljijo gledalcev. Zvočna postavitev bo, kot napovedujejo, veliko dvorano gledališča "potopila v mistični svet norveških fjordov in intimnega viharja v duši". Po besedah oblikovalke zvoka in skladateljice Mateje Starič bo dvorana ozvočena z vseh strani, zvok pa bo služil kot projekcija ali podpora notranjih stanj nastopajočih likov. Glasbo bosta izvajala Matjaž Krivec in Marko Brdnik.

V uprizoritvi nastopajo Bojan Emeršič, Pia Zemljič, Tina Vrbnjak, Doroteja Nadrah, Rok Vihar, Luka Bokšan in Klemen Janežič, ki je bil tudi svetovalec za gib, Scenografa sta bila Dorian Šilec Petek in Sara Slivnik, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, svetlobo je oblikoval Kristjan Vidner. Manj znano Ibsenovo besedilo je prevedel Darko Čuden.

Prva in doslej edina uprizoritev Gospe z morja v Drami je bila leta 1923, ko je v naslovni vlogi zaigrala Marija Vera. Režiser je bil Osip Šest.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-premierno-ibsenova-gospa-z-morja